И България се присъедини към 46-те страни, които обявиха Русия за окупатор

23.08.2021 / 20:56 7

снимка Булфото

Русия е окупатор. След като 46 страни в света го обявиха в декларация, България също се присъедини към тях. Става дума за анексирането през 2014 г. на Кримския полуостров заедно с град Севастопол. Нашата страна бе представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе сред учредителите на Международна кримска платформа, чиято цел е да координира усилията на държавите, които настояват за връщане на Кримския полуостров на Украйна, предаде "Сега".

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води“, каза министър Стоев. „Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона... Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред“, каза още първият ни дипломат. Той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията "призовава Руската федерация да изпълнява задълженията си като държава окупатор съгласно нормите на международното хуманитарно право и настоява Руската федерация незабавно да прекрати всички нарушения на човешките права и злоупотребите по отношение на жителите на Крим, като осигури пълен и безпрепятствен достъп до Крим на представителите на регионалните и международни мониторингови механизми за правата на човека". Осъжда се политиката на Москва за сплашване в Крим на журналисти, правозащитници и адвокати. Държавите се обявяват против "продължаващата руска милитаризация на Крим" и затрудняването на свободното корабоплаване край неговите брегове. Критикува се "продължаващото изменяне на демографската структура на окупирания полуостров чрез преселване на руски граждани в Крим".

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 г. пред сесията на Общото събрание на ООН. Руската агенция ТАСС забеляза, че датата 23 август за учредяване на Платформата е съвпада с датата при сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 г.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Марио (преди 5 месеца)
Рейтинг: 12574 | Одобрение: 2579
Какъв го дървеше нашата армия в Афганистан и защо и те да не ни дойдат на "гости"!?Ангелче
5
4
Звезди (преди 5 месеца)
Рейтинг: 25785 | Одобрение: 4105
🤷‍♂️ Губернаторът Херовим Мустафъ тъй е наредила. А нашите - с изути до глезените гащи се разхождат напред-назад. И тубичка вазелин в ръка. 
Няма такова нещо като малко свобода. Или си напълно свободен, или не си свободен!
1
5
Коба Джугашвили (преди 5 месеца)
Рейтинг: 37 | Одобрение: -3
Болгарские предатели. мы вернем вас в Османскую империю. Эрдоган возрадуется
Безработные необходимы для капитала. Ни один капиталист никогда и ни за что не согласится на ликвидацию безработицы
4
1
Чичкото (преди 5 месеца)
Рейтинг: 55895 | Одобрение: 3480
Сега ще ни връчат тиквен медал Ние собствено мнение нямаме Ние сме като ехо ЕС КАЗВА АГРЕСОРИ а ние да дфа да да
Истината преди всичко
2
3
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 49034 | Одобрение: -7426
А някаква декларация за Афганистан има ли да се присъединим, защо само мъжете бягат, а жените, дето щели да ги наказват по шериата, стоят си там, само една дето роди в самолета. Май хубаво им е. Те и техните мъже ще почнат да раждат скоро, като гледам.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама