Икономист: Хубаво строим заводи, но имаме износ за 30 млрд., а Словакия - за 82 млрд. евро

17.09.2019 / 20:15 5

Кадър: БНТ

Не бих казал, че у нас може да се говори за рецесия, а по-скоро за забавяне на икономиката. Рецесия очаквам скоро да обяви Германия. Това обяви в предаването ''Още от деня'' по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му в България ще настъпи икономическа криза, но причините за нея ще са външни фактори.

,,Причините ще са външни, няма да са предизвикани от грешни решения у нас, но все пак трябва да се видят, за да се вземат адекватни мерки, за да се минимизират щетите. В Германия от април има доплащане за икономическа отпуска, защото има по-малко работа. Така чрез средства от бюджета се подкрепят доходите на хората, докато у нас такава мярка така и не получихме. Друга мярка, която действа антикризисно, е нормализирането на цената на електроенергия за индустрията'', коментира още Велев.

,,Конюнктурата в момента с нашите търговски партньори е неблагоприятна и е възможно в краткосрочен план допълнително да се понижат продажбите. Трябва да се помисли за антикризисни мерки в индустрията'', сподели председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

,,Наистина глобалната икономика дава силни сигнали за проблеми – в Китай има проблеми, германската индустрия всяка година отчита спад, оттам по веригата и свързаните предприятия в Източна Европа. Имаме спад на износа за Германия за първи път от 2014 година. Има висока безработица в Италия... България все още има силна инерция в индустрията. В момента сме добре, ще имаме тенденция за ускоряване на растежа. Но това ще е краткосрочен ефект, защото е вътрешна конюнктура'', обясни другият гост в студиото – икономистът Лъчезар Богданов.

,,Да, факт е, че строим заводи, само че най-вероятно към края на годината ще отчетем износ за около 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще отчете износ за около 82 милиарда евро. Определено има какво да се прави по отношение на инфраструктурата – магистралите са едно нещо, но има много други пътища в страната, трябва градска среда, безопасни пътища, да има канализация... това са все дългосрочни инвестиции. Необходимо е подобряване на инфраструктурата и човешкия капитал'', допълни Богданов.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
ДИВАКА (преди 2 години)
Рейтинг: 24300 | Одобрение: 4005
ДОКО..ЩО ПИТАШ КАТО ЗНАЕШ ОТГОВОРА..Т.Е. ПОПИТАЙ КОНДУКТОРА..СЕЛЯНИТЕ БЕ,ДРАГИ СЕЛЯНИТЕ С ПУШЕЩИТЕ ТАРАТАЙКИ И СМРАДЛИВИЯ ЧЕСЪН..ТЕ СЕ НАМЕСТВАТ В СТАРИТЕ АПАРТАМЕНТИ НА НОВИТЕ ЧОРБАДЖИИ..ДОКАТО ЕДИН ДЕН НЕ ЗАХВЪРЛЯТ ВСИЧКО И ОТПРАШАТ ЗА ТЕРМИНАЛ ДВЕ..Е ..ПО-НАТАТЪК ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ..Изплезване:devil:Ухилен
13
2
doko (преди 2 години)
Рейтинг: 1614 | Одобрение: 509
Със строителството на кооперации,бизнес  згради и  молове няма как да ги  стигнем  словаците.За  30 години демокрация колко завода се разграбиха и унищожиха и колко нови се откриха? Май баланса е отрицателен.С моя прост мозък не мога да разбера уж намаляме като народ но строителството на кооперации върви с пъна сила.Та аджедаба кой ще  живее  в тези новостроящи се коопераци? 
doko
9
1
ДИВАКА (преди 2 години)
Рейтинг: 24300 | Одобрение: 4005
АУ..А ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЖИВОТА НА ХОРАТА,НЯКОЙ ЩЕ ПОМИСЛИ ЛИ ? ЗА  МАГИСТРАЛИ ,ПЪТИЩА ИНФРАСТРУКТУРА..А ЗА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ..УПС..НА ПОСЛЕДНО МЯСТО..ВДИГАТ ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИ-ПРЕКРАСНО,НА МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ-ЧУДЕСНО,НА ВОЕННИ С ЦЕЛИ 10 % -ХУБАВО..А ГУСИН ВЕЛЕВ..ЗА РАБОТНИЦИТЕ -НЕЩО..НЕ СА ГО ЗАРАБОТИЛИ..А ВАШИТЕ МИЛИАРДИ..КОЙ ЛИ ГИ ЗАРАБОТВА..АЗ ЗНАМ..БАБА МИ..ДЯДО ПОЧИНА..ЗА СЪЖАЛЕНИЕ..ПРЕДИ ДА СИ ВЗЕМЕ ВЕЛИКАТА ПЕНСИЯ..Изплезване:devil:Ухилен ПРОКЛЕТА ЛАКОМИЯ..
14
2
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 76391 | Одобрение: 26196
 "ще отчетем износ за около 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще отчете износ за около 82 милиарда евро."-Ако слушаме само Боко, то живеем отдавна в Рая, но като погледнем цифрите....май сме още в Чистилището.Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама