Излязоха двете водни проби, взети заради оцветяването на морето край Варна

15.06.2021 / 18:30 3

Снимка РИОСВ-Варна

Излязоха двете водни проби, взети заради оцветяването на морето край Варна. Първата проба е взета при вълнолома от страната на Южен плаж, в района на фара на Морска гара, а втората – от rajona фарватера на пристанище Варна-изток в близост до Канал 1, свързващ Черно море с Варненско езеро (в близост до „ПЧМВ“ АД).

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) анализира резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 14 май по време на проверка по сигнал за жълто-кафяво оцветяване на морето, научи Moreto.net.

Анализът на пробите показа превишения на стойностите по показатели БПК5, азот нитритен, азот нитратен, ортофосфати като фосфор и наситеност на кислород – под нормата.

Първата проба е взета от акватория на Черно море (Варненски залив) при вълнолома от страната на Южен плаж, в района на фара на Морска гара, а втората – от акватория на Варненски залив в района на фарватера на пристанище Варна-изток в близост до Канал 1, свързващ Черно море с Варненско езеро (в близост до „ПЧМВ“ АД).

Във връзка превишенията на 8 юни РИОСВ-Варна извърши проверка на Комплексна пречиствателна станция за отпадъчни води, стопанисвана от „ПЧМВ“ АД.

Взети са водни проби от потока пречистени отпадъчни води, непосредствено преди заустането им в нов канал море – Варненско езеро. Резултатите от водните проби ще бъдат оповестени на страницата на екоинпекцията.

Готови са и резултатите от изпитване на водната проба, взета от Варненско езеро при ежемесечния мониторинг, възложен от БДЧР.

От анализираните основни физико-химични елементи за качество не се констатира влошено състояние съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредбата за характеризиране на повърхностните води.

Измерените показатели – pH, разтворен кислород, БПК5, азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, ортофосфати като фосфор и общ фосфор в пункт Варненско езеро – изток и пункт Варненско езеро – Канал нов отговарят на нормите за добро състояние на водите, пише Moreto.net.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15181 | Одобрение: 1396
Кметската фамилия да иде да пие от фекалната вода, да покаже, че е безопасна.
Нека има справедливост !
0
1
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31849 | Одобрение: -16311
Глупаците от миналата година, които писаха какви ли не тъпотии, сега защо не пишат? Защо водата е оцветена, да не би това да се случва всяка година УхиленУхилен Само че селяните не го знаят това и яко кълвяха на обикновена бисквита. Нали ве ас, признай си и ти беше част от папагалите във форума?
3
0
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 74371 | Одобрение: 16706
ако е така що не отиде кмета да изпие една чаша морска вода?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik