Какви са прогнозите за пазара на жилища през 2016-а?

02.01.2016 / 01:58 1

илюстрация: Булфото

Цените на жилищата ще поскъпнат с до 10% през 2016та година, но въпреки това се очаква ръст на сделките спрямо 2015-та, прогнозират брокери, съобщава БНТ. От агенциите за недвижими очакват увеличаване на покупките "на зелено" и на сделките с цел инвестиции.

Основният дял от пазара на недвижими имоти през 2016-та ще се формира от сделки с жилища в големите градове, прогнозират брокерите.

Оптимизъм сред брокерите за пазара на имоти догодина

"Цените през 2016-та ще продължат плавното си покачване. Като за София, Пловдив, Варна и Бургас този ръст ще бъде между 5 и 10%", смята мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

Променя се и профилът на купувача. Докато по време на кризата и годините след нея са се търсили имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил., то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 и над 150 хил. евро.

"Тези, които купуват първи имот по-скоро са в по ниското ниво до около 50-60 хил. евро. тези ,които купуват втори дом и по-скоро за инвестиция вече са в по-високите нива и вече отиват над 70 и над 100 хил. евро", казва Богданов.

Тенденцията на намаление на лихвите ще се запази и догодина, прогнозира Радев

Най-масовите сделки остават в сегмента между 50 и 70 хил. евро. При всички случаи обаче, панелните жилище ще продължат да се продават с около 100 евро на квадрат по-евтино спрямо монолитните.

Според брокерите оживлението на пазара за имоти се дължи най-вече на изгодните лихви по ипотечните кредити, които през миналата година бяха между 5-6%.
Българските купувачи трайно ще заместят чуждестранните на пазара на имоти през настоящата година, смятат брокерите.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
Анoнимен (преди 7 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
Опитах се да прочета, преведа и декодирам коментара на @Totka Atanasov. Невъзможно! Извадки - "zeni", "pechelat" и "flojenite" - от нататък се отказах да чета, няма смисъл. Толкова неграмотно написано, пък дори и на шльоковица. СРАМ! СРАМ! СРАМ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама