Канят българския бизнес да инвестира в Намибия

13.11.2019 / 13:30 4

Снимки: Външно министерство

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря във Виндхук с президента на Република Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещение на външен министър на България в страната, съобщават от Министерство на външните работи, предаде Нова тв.

“Благодаря за помощта на България в борбата ни за независимост.  Ние сме приятелски държави. Сега отношенията ни трябва да бъдат издигнати в нова фаза - в икономиката. Инвестирайте в нашата мирна и демократична страна”, заяви президентът Гейнгоб.  На срещата присъстваше и министър-председателят на Намибия г-жа Сара Кугуингелуа.

“България ви подкрепяше в борбата за независимост, ние бяхме едни от първите страни, които признаха вашата държава през 1990 година. Да се фокусираме на връзките между бизнеса и между младите”, призова Захариева. Тя добави, че Намибия може да разчита на съдействие и на европейско ниво в областта на политиката за младите хора, образованието и  културата, тъй като това ще са ресорите на бъдещия български еврокомисар Мария Габриел.

Българският вицепремиер разказа, че сме четвърти по икономически растеж в ЕС и че десетки намибийци са завършили у нас висшето си образование, а сега страната ни е готова отново да дава стипендии за студенти от Африка, особено в областта на инженерните науки и високите технологии.

Президентът Гейнгоб заяви, че разчита на опита на България в политиките към младите хора: “Имаме висока младежка безработица, образованието ни все още не съответства на нуждите на пазара на труда. А и младите хора не са подготвени да стартират свой бизнес. Насърчаването на иновациите и добавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е важно. Младежта в нашата страна трябва да бъде ангажирана.”

По време на разговора бяха откроени като потенциални теми за сътрудничество още селското стопанство, туризмът, изграждането на старт-ап компании и проектите  в подкрепа на овластяването на жените. И двете страни изразиха готовност да работят за развитие на договорно-правната база между България и Намибия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 26576 | Одобрение: 9986
ХА ХА ХА "Българският вицепремиер разказа, че сме четвърти по икономически растеж в ЕС"  по смешен виц не бях чел тази година.как сме четвърти от долу на горе ли??? тези хора мислят ли върху това което излиза от устите им??? бас хващам че в република намибия имат по високи заплати от нас.
2
0
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9240 | Одобрение: 3840
Заглавната снимка става за порнокасета от 80-те
3
1
chirak (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9927 | Одобрение: 3897
За да може да им работят без пари,па не се наяде тоя бизнес бре..
4
1
12321 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 8691 | Одобрение: 3161
Ееее, вече всички ни се подиграват.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама