"Капитал": Заради технически проблем държавата не успя днес да пусне грантовете за малки фирми

11.05.2020 / 16:43 1

С фалстарт започна очакваната от десетки хиляди микро- и малки фирми схема за получаване на безвъзмездна помощ заради ефектите от коронавируса. Единствената засега в България процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ (от 3 до 10 хил. лв.) трябваше да бъде отворена днес (на 11 май), за което имаше няколко съобщения през миналия месец. Но по технически причини това засега не може да се случи, съобщава "Капитал", позовавайки се на няколко свои иpточника.

Очаква се управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет се дават 173 млн. лв. за грантовете, да излезе с официално становище за създалата се ситуация. По информация от Министерството на икономиката, цитирана от сайта economix.bg отварянето на процедурата ще се забави с няколко дни, за да може всички заинтересовани да се запознаят с изискванията и документацията.


Забавеното пускане на процедурата и неяснотите в днешния ден предизвикаха голямо напрежение сред фирмите, тъй като всички те стоят от рано сутринта в готовност пред сайта на ИСУН и чакат да подадат документи. Причината е, че класирането ще се извършва по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Прогнозите са, че ще може да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, като е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Това значи, че само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа, въпреки че официално срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след старта на процедурата.

Иначе кандидатстването ще се извършва изцяло електронно и при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде необходимо попълването на основни данни, размер на исканото финансиране, както и фирмената банкова сметка. Всички данни само ще се декларират, а проверки ще се извършват по служебен път.

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за дадена фирма е 3000 лева, а максималният - 10 000 лева. Грантът не може да надвишава или да е по-малко от 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г., което значи, че ще могат да кандидатства фирми с минимален годишен оборот 30 хил. лв. А тези с над 100 хил. ще получат максимум 10 хил. лв. помощ. Задължително изискване е юридическите лица или еднолични търговци да са с персонал до 50 души.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
batkojoro (преди 2 години)
Рейтинг: 5700 | Одобрение: 2385
Важното е че големите фирми намазаха. Другите .......

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама