КЕВР вещаят до 30% по-скъпи ток и парно от следващата година

06.10.2021 / 11:03 3

снимка Булфото

До 30% по-скъпи ток и парно от първия ден на следващата година предвиждат експертите от КЕВР. 

По думите на Пламен Младеновски има налични регулаторни инструменти, така че „увеличението да не е в тези граници“.

„Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната – дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът“, заяви Младеновски пред БНР.

На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно, посочи той.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент,“ каза Младеновски.

Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден, отбеляза експертът.  „Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на около 65 евро, сега в момента се търгуват на над 200.“

На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, поясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата, уточни Младеновски.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят,“ каза експертът.
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 55895 | Одобрение: 3480
Кои са тези от КЕВР Какво работят те Чиновници с високи заплати От тях не зависи НИЩО Енергийната борса продава за без пари нашият ток а ЕРП тата си вземат своята печалба Ние сме между чукът и наковалнята Колкото ни кажат толкова МОНОПОЛИСТИ МРЪСНИ
Истината преди всичко
4
2
kaka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 37981 | Одобрение: 5566
Хубаво обещание и красиви надежди за бъдещето. Така хуваво работят от 2 години и големите хранителни вериги под шапката на тикват,качиха цените яко и ще продължават докато няма някое правителсто да въведе ред в тази крадлива държава,защото нито синдикати имаме нито полиция нито рзи ..........Всъщност май си вървим на самотек и всеки си граби каквото може.
3
4
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
Ами като сме овци, ще ни стрижат.....Виж, ако бяхме взели неокастрените гьостерици, само на КЕВР и енергийни мушмуроци щеше да стане.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама