Китай удари цените на металите: Властите ще започнат да продават резерви за първи път от 10 години

17.06.2021 / 12:27 1

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pexels

Китайските власти решиха да изтеглят "спирателния кран" на пазара на индустриални метали, след като цената на медта скочи наполовина за една година, а цената на желязната руда скочи с 97% за седем месеца, пише finanz.ru.
Националната администрация за стратегически резерви на Китайската народна република реши да разпечата правителствените резерви, за да охлади вътрешния пазар и да подкрепи индустрията, която страда от рекордно увеличение на разходите от 12 години.


Според Bloomberg мед, алуминий и цинк ще бъдат изхвърлени на пазара от китайски резерви. Металите ще се продават на партиди на фабрики и производители. Обемът на продажбите все още е неизвестен.
„Не сме виждали разпродажба на държавни метални резерви от години“, каза Жа Джен, търговец на суровини в Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management.
За последно това се случи през 2010 г .: тогава алуминият и цинкът се продаваха от складовете, а преди това - през 2005 г., когато имаше недостиг на алуминий на китайския пазар.

В същото време властите засилиха контрола върху спекулативните позиции на стоковия пазар. Държавните компании бяха инструктирани да докладват за инвестициите в стокови фючърси на чуждестранни борси пред Комисията за надзор и управление на активите, както и да ограничат такива инвестиции, каза един източник пред Bloomberg.

Разпродажбата на резерви и мерки от финансовите власти "изпращат мечи сигнал към пазара", казва Жен. И пазарът го чува. Цената падна в сряда до минимум 7 седмици - 9489 хиляди долара за тон. Фючърсите на никел падат за втори пореден ден и се търгуват на най-ниското ниво от края на май - 17 525 долара за тон, въпреки че са пробили границата от 20 хиляди в началото на февруари.
Цените на цинка отстъпиха от тригодишните върхове и спаднаха с 0,62% в сряда, след като паднаха с 1,3% предния ден. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
1
robotron2000 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30500 | Одобрение: 5610
само боклуци произвеждат, да еба майката дръпната, взех си едно китайско моторче то се разпадна Шокиран вярно малка цена, ама разочерованието остава по дълго от радостта от ниската цена...  сложих китайски маслен филтър, гумичките му станаха на пластмаса за 1000 километра текна масло  въобще не съм доволен от жълтите тънкопишковци!!!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама