Кметът и главният архитект на Варна не могат да спрат нежелано строителство, правят работна група с експерти

27.01.2020 / 15:06 21

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

След протеста от неделя срещу застрояването на парка около паметника на Българо-съветската дружба във Варна, кметът Иван Портних и гл. архитект Виктор Бузев заявиха, че общината е готова за диалог с всички заинтересовани. Той обаче трябва да е на експертно ниво, така че те ще чакат излъчването на специалисти от недоволните граждански и политически формации.

Кметът Иван Портних обясни, че е готов да чуе предложения, но без да се политизират исканията на недоволните от застрояването, заради което изчезват зелени площи. Той беше твърдо против да се „вдигат лозунги“, а иска конструктивен диалог в работна група по проблема.

Нито кметът, нито главният архитект на Варна обаче казаха какво ще предложат от името на кметския екип при евентуално създаване на такава група. За сметка на това арх. Бузев разказа подробно за историята на имотите в подножието на паметника в „Почивка“.

Парцелите са реституирани още през 90-те, постепенно се появяват и проектите за застрояване. Архитект Бузев призна, че е използва на два пъти „мълчалив отказ“ като средство да не даде ход на строителството. Независимо обаче дали отказът е мълчалив или мотивиран, инвеститорите успяват да защитят правата си в съда и така общината е задължена да издаде строителни разрешителни.

Главният архитект на Варна каза също, че възстановени частни имоти има буквално до стълбите на паметника. Застрояването там обаче е невъзможно, защото става въпрос на паркова територия. Сградите, които се появяват по-долу обаче са възможни и общината не успява да ги спре.

„Възстановяват се имоти и сега. Вещите лица често заблуждават съда“, така коментира ситуацията гл. архитект на Варна Виктор Бузев. Той освен това подчерта, че „боядисването в зелено“, тоест определянето като зелени площи, на всички свободни територии на града няма да доведе до нищо положително. Все пак строителството е необходимо, а без инвеститори Варна би изпитала доста икономически трудности.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Голям праз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13244 | Одобрение: 2849
А кой може да го спре?- Том Беринджър!
5
0
Mitko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2833 | Одобрение: 578
‎Стела Николова: За толкова години управление можеше да бъде променена височина и плътност на застрояване в ОУП, но те не го направиха! Сега оправданията им звучат нелепо! "Дайте експерти от ваша страна, ние ще изкараме нашите"!  Но техните всъщност са наши, защото ние им плащаме заплатите. А защо техните експерти не направиха нищо досега никой не посмя да ги пита на вчерашния им брифинг.
1
7
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4195 | Одобрение: -565
Шопе, в грешка си. Изрязаха едни чимшири, които бяха заразени с някаква болест. На пролет пак ще са зелени. Много ми е интересно кой точно скат ще се срине, след като там няма скат.
8
3
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 72672 | Одобрение: 24622
Когато шума на парите е по-силен от гласа на разума.....:errm:
2
11
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7428 | Одобрение: -13342
Какво ме интересува близкото училище? Нашия е в свободния и си има кола. Гледам и комшиите водят децата с коли на училище, някои са с таксита, какъв е проблема? От една гола зелена поляна, какви пари ще изкараш, а?
7
2
Гост (преди 1 годинa)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Добре че едно време са построили Окръжна и Терапията. И училищата. Че тия двамата от снимката вместо за варненци мислят за търсене и предлагане. Стояне ти до ботаническата казваш - къде е най-близкото училище там? 
10
2
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21165 | Одобрение: 5840
Прави са хората, стояне! Истината е, че ставаш само за...
2
12
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7428 | Одобрение: -13342
Ти че си тъп е ясно. Моя паркинг (двор) не е претъпкан, защото си е мой. Там където живея, до ботаническата си ми ОК. А щом има търсене, ще има и предлагане - т.е ще се строи. И най важното - никой не може да посяга на частна собственост. Като искате поляни, купувате целия блок, събаряте го и садите картофи. Щом има необходимите документи, собственика ще прави каквото си иска с имота. Ама било парк... кой и кога реши, че е парк, шом имота е мой? Собственика решава, какво е
7
2
Blue hills (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28939 | Одобрение: 12724
Може би трябва да се приеме архитектурен план на града, за да не се застроява така безразборно. Няма как на всяка зелена площ, която е разпарчетосана и върната, и на която се появяват по 10 наследника да се строят по 2-3 сгради. Наистина е безумно! Щото всеки наследник на 1/10 от място 1 дка ще иска да е обезщетен.
11
2
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2044 | Одобрение: 104
Стояне, тъп ли си или мислиш другите за тъпи? Те не строят с нашите пари, но пренаселват нашите квартали, претъпкват нашите паркинги, лишават нашите деца и внуци от места в детски градини и училища, пренатоварват инфраструктурата в района и най важното - лишават целият град от зеленина! Това, че имат натрупани пари от контрабанда, рушвети, наркотици, проституция батките и се чудят как да "перат" си е техен проблем, не наш!
2
12
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7428 | Одобрение: -13342
Абе какво лаете - да не би с вашите пари да строят инвеститорите? Човека ви обяснява ясно - той дори да не даде разрешение, се отива на съд и готово. 
12
2
хехе (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
Ами като не ставаш, колкото и да го криеш, то си илиза наяве... И с тези е така. Те освен че не стават, явно и не им се занимава. Обаче Бат Бойко като е видял, че има протест във Варна, е последвало набиване на канчета. И затова сега Св. Иван Портних -  Мъчникът от Хайфа се обяснява нещо... Ама пак нищо не казва!
7
3
Шопа (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
МРЪСНИЦИ! ПОГЛЕДНЕТЕ МОРСКАТА ГРАДИНА - МИНАЛАТА ГОДИНА ОРЯЗАХА ДЪРВЕТА, КОИТО ПРЕДПАЗВАХА СКЛОНА ОТ СВЛИЧАНЕ. СЛЕД 2-3 ГОДИНИ И БУЛЕВАРДА ЩЕ СЕ СВЛЕЧЕ. ВИЗИРАМ ОТ БАСЕЙНА ПРИМОРСКИ ДО АЛЕЯТА ОТ БУЛ.СЛИВНИЦА КЪМ М.ГРАДИНА
13
2
Гост (преди 1 годинa)
Рейтинг: 246 | Одобрение: 86
Какво искат да кажат - че от тях нищо не зависи и че са една пощенска кутия? Искали на експертно ниво - защо? В общинската комисия по архитектура и благоустройство например експерти ли са? Само един -двама да са с такова образование - другото са калинки от свободния, в най-добрия случай от ВИНС-а. Върнали били собствеността - да си я имат. Но не и да сторят един до друг уродливи мастодонти.Защото не само изчезва зеленото - тези които ще дойдат да живеят къде ще учат децата - уличища строите ли? Поликлиники? НЕ.
10
1
Blue hills (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28939 | Одобрение: 12724
Мисля, че последните две изречения от статията казват всичко, т.е. във Варна да има зелени площи - "няма да доведе до нищо хубаво". Как не ви е срам, бе кретени?!!! Що за управленска политика имате? Дай да застроим всяко зелено място в града, за да ви влизат пари под и над масата. Нали имаме половин милярд бюджет, ни ви ли стига?
1
3
на светло (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
 а "боядисването в червено" няма ли да помогне?...........
за сега - добре!
4
1
МоРсКи (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2980 | Одобрение: 1160
А кой може да го спре?
VHG
11
1
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2044 | Одобрение: 104
Под паметника ясно, върнали си земите, а в Чайка, където комплекса е завършен още 70-те, как си връщат земи, като всички са били обезщетени? Лапачи, селски пръчки, не им пука за Варна и хората, а и живеят на теферич извън града!
12
2
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88023 | Одобрение: 38123
слугите на мафията нямат място в управлението на града
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
11
2
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9445 | Одобрение: 2315
Милите те! Нищо не зависи от тях нали? А паричките под масата?!?!?!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама