Кога и как е въведено астрономическото часово време

26.10.2019 / 23:49 6

БНТ

Тази нощ в 4 ч трябва да преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Отново преминаваме към зимното, или възприетото за астрономическо време. Това трябваше да е последният подобен преход, но Европейската комисия даде две години отсрочка, за да може страните да изберат часова зона. България също трябва да направи своя избор.

Как е въведено зимното време:

Астрономическо или зимно, то не е нито природно, нито нормално, нито някаква биологична даденост, с която сме длъжни да се съобразяваме.

Само до преди някакви си 250 години, точният час е нямал никакво значение. Хората, заети основно със земеделие, са се съобразявали единствено с циклите на слънцето.

Но индустриалната революция променя това. Поточните линии във фабриките изискват точен синхрон между много хора. И животът на всички започва да се контролира от часовника и точното разписание

Д-р Надежда Стоянова - изследовател на времето в българската литература, СУ: 18-19 век е свързан с годините на индустриалната революция, когато се универсализира времето. Т.е. универсализацията на времето е била необходима. 20-21 век са много силно фокусирани върху времето..

Първо във Великобритания се появяват файтони по разписание, но само с час на тръгване. Часовниците се разминавали сериозно дори в различни градове.

Тази разлика започва да пречи по-късно, на по-бързите влакове и британските жп компании са първите, които започват да съобразяват разписанията си, според времето, задавано от обсерваторията в Гринуич.

Едва преди 140 години британското правителство със закон задължава населението си да живее според часовника, а не според биологичните си ритми, подчинени на локалните цикли на изгрева и залеза. Тази унификация става повсеместна много бързо, наложена от глобалната мрежа на жп транспорта.

Д-р Надежда Стоянова - изследовател на времето в българската литература, СУ: Човек трябва да мисли за часовника като средство, с което той контролира времето, но не като своя цел.

Първите часовникови кули в България следват хода на индустриалната революция, първият градски часовник в София се появява едва преди 130 години.

Днес глобалното унифициране на времето започва да губи смисъл. Все повече се натрапват недостатъците му.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
4
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 39583 | Одобрение: 14813
555,много си прав.От маймуната човек не е станало, но за обратното,никога не е късно. 
11
13
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 45200 | Одобрение: 10220
Албански малоумнико, ако не си наясно, смяната на часовото време бе въведено в България през 70-те! И по-точно, през 1979-та година. Опонираш себе си с този ти пореден тъп коментар ... Ухилен
12
37
555 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1394 | Одобрение: 229
Маймуните не се превръщат в хора.Особено албанскиете породи.
11
25
Орман (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
БЪЛГАРИТЕ С МЕРАК ВЪВЕЖДАМЕ ВСИЧКИ ГЛУПОСТЕВИНИ НА ЗАПАДА. ЕДНА ОТ ТЯХ Е СМЯНАТА НА ЧАСОВОТО ВРЕМЕ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама