Костов: Пуснете спрените производства, ако спазват условия за безопасност

24.03.2020 / 15:03 3

Снимка Булфото, архив

Новият закон за извънредното положение получи висока оценка от Иван Костов. "Той се опитва да уреди една изключително сложна материя за много кратко време. Сигурно са допуснати и грешки в него, но много е важно този закон да го има, за да регулира сложните отношения в страната по време на тази криза", заяви Костов пред БНР.

Костов обясни, че не е работа на този закон да предвижда икономически мерки. Той предложи правителството само да си постави задача и да изработи решения за намаляване на щетите върху икономиката, като спазва изискванията на оперативния щаб:

"Това е титанична задача", каза той и уточни, че решението на тази задача трябва да намери равновесие между рисковете от заразата и крайната икономическа необходимост.

"Приоритет на правителството трябва да бъде създаване на сигурна логистика за движението на стоки в страната и особена на транзита, за което настоява Европейската комисия. В противен случай има опасност в целия ЕС да се стигне до недостиг на жизненоважни храни, лекарства и оборудване. За тази цел трябва да се увеличи пропускливостта на граничните пунктове и да се осигурят предпазни средства за всички шофьори на камиони, а ако се наложи, да се формират колони и да се водят през страната от автомобили на транспортните и здравни власти", посочи още бившият премиер.

Костов предложи да се възстановят всички производствени услуги, които в момента са спрени, ако се изпълни условието да се гарантира безопасността на работниците и служителите с всички препоръчани от оперативния щаб предпазни средства. Предложението е радикално, но много необходимо, смята Костов.

По думите му икономиката трябва да се пригоди да произвежда стоки и услуги в условията на висок здравен риск. "Трябва да свикнем да живеем в това рисково време", каза той.

"Правителството трябва да се ангажира да изплаща на принудително освободените от работните им места 60% от средно дневния осигурителен доход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд безработица. Като преди това изиска от работодателите да внесат социалната и здравната им осигуровка", посочи Костов и беше категоричен, че тази мярка ще проработи, тъй като по нея има консенсус в сегашния Закон за обезщетение при безработица.

Според него това е равностойно на обезщетението при безработица. Така ще бъде спестен шокът на работниците и служителите от съкращаването им от работа, защото след кризата те пак ще бъдат възстановени на работа от фирмите, които няма да фалират, обясни той.

Иван Костов посочи още, че за първи път пандемия предизвиква глобална криза, която със сигурност ще засегне демократичните общества, ще нанесе поражения на икономиките, и нашите - също. А проблем с неизяснен край остава, че никой не знае колко дълго ще продължи пандемията и колко дълбока ще бъде кризата и на институциите, и на икономиките.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
4
Шопа (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
ТИ УНИЩОЖИ НАШИЯТ ТРУД И НА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ. ТИ ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ ОТ РАЗВИТА ДЪРЖАВА В НИЩО. ЗАРАДИ ТЕБЕ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ. ЗАРАДИ ТЕБЕ БЛИЗКИТЕ НИ СА В ЧУЖБИНА.
1
2
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30289 | Одобрение: 6064
Аланколу?! Кой ще купува бе? Хората не са сигурни дали за ток и хляб ще имат пари! Тъпаци само ни управляват - не само тук , но и по света. Ама тука са особено тъпо-креативни! Как се пруквате все такива умни тикви?! То не е въпроса само в производството ,  а да има и на кого да се продава произведеното.  Сега има големи намаления, жалко ,че не може да се възползваме, защото си пазим парите. 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33471 | Одобрение: -18209
Ние след твоето управление оцеляхме, че сега ли няма да успеем....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама