Лидия Шулева: Очакванията на хората за сериозна сума като втора пенсия няма да се оправдаят

05.01.2021 / 17:54 7

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадър бТВ

Очакванията на хората за сериозна сума като втора пенсия няма да се оправдаят. Стигаме до аргументите. На първо място, периодът, в който се правеха тези спестявания, се оказа недостатъчен  - 20 години, по принцип един период за втора пенсия винаги е 40 години, колкото е срокът за осигуряване и трудов стаж.

Това каза в „Лице в лице“ по БТВ бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева.

На нас се падна честта да реализираме законите, които бяха приети преди нас. Имаше доста мнения да бъде този период 30-годишен, не родените през 1959-а, а след 1969-а година. 30 години поне са спестявали, по една или друга причина се реши да бъдат тези след 1959 година. Този период беше белязан от тежки иконимически кризи, от доста голяма безработица в годините, всичко това се отрази на вноските за втора пенсия. Като прибавим към това работата в сивия сектор, където изобщо не се осигуряваха, работата на минималната работна заплата, всичко това доведе до факта, че една не малка част от пенсионерите, на които сега предстои да получат пенсии, натрупаха в тези частни фондове много малки суми, допълни Шулева.

Не по-малко важен е въпросът с намаляване на първата пенсия от НОИ, защото една част от осигурителната вноска, която е определена, например всички, които са родени преди 1960 година, внасят цялата осигурителна вноска  в НОИ, докато тези, родени след 1 януари 1960-а, една част от 5 процента от тази вноска отива в частните фондове, а останалата част отива в НОИ. И по тази причина беше взето решение да се намали пенсията от НОИ, но процентът, с който трябва да бъде намалена, така предложен, е изключително несправедлив. Намалението е много по-голямо от това каквото би трябвало да бъде и по този начин се получава така, че за тези, които имат изключително ниски вноски, които са се осигурявали на минимална заплата и са били дълго време без работа, съществуваше вероятност да получат по-ниска пенсия, отколкото, ако са се осигурявали в НОИ. Не става въпрос за всички. Става въпрос за тази група пенсионери, които са били на минимална работна заплата, които са били без работа в този период и не са внасяли вноски, и да кажем, примерно техните работодатели не са внасяли редовно вноските, каза още Лидия Шулева.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Пиша на кирилица (преди 3 месеца)
Рейтинг: 1855 | Одобрение: 275
Шушулкова не може да обясни как така ако работодателя прави вноски  в две банки накрая парите които ще получим ще са по-малко ако работодателя е  правил в една. Тя тази жена за диверсификация не е ли учила.
1
0
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 67596 | Одобрение: 23636
Мила родна картинка! В началото ни убеждаваха ,колко  е добре да има човек втора пенсия, после ни изсмукаха парите , а накрая ни казаха "Да го дух...те!". Е, ние го дух...ме. Какво да правим? Терминал 2, но пък сме малко позакъснели.....и сега освен да си сложим и ние силикон в устните за по-добро дух...не ,не ни остава нищо друго. Е, приятно ....,вие си знаете!:errm:
2
0
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 61254 | Одобрение: 16044
тея гербери няма да мирясят докато не откраднат пенсийте на хората.
1
0
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 55568 | Одобрение: 7958
А защо не попитаме колко е нейната пенсия,а и на всички бивши депутати...
4
0
motoristka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 74728 | Одобрение: 35318
Изразите "сериозна сума" и "пенсия" не могат да стоят в едно изречение в БГ...
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
3
0
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 55568 | Одобрение: 7958
Важното е че ти прецака милиони,пък после говори за милиони.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама