Министър Лорер: До седмица ще обявим антикризисните мерки за 2 млрд.лв.

14.05.2022 / 13:07 2

снимка Булфото

До седмица правителството ще обяви антикризисните мерки в размер на до 2 млрд. лв. 

Това съобщи министър Даниел Лорер.

В пакета от мерки има инструменти за подпомагане на най-засегнатите слоеве от обществото и на бизнеса, изтъкна той. По думите му в пакета има, както социални мерки за пенсионери и за подпомагане на семействата с деца, така и мерки за бизнеса по отношение на акцизи и ДДС.

“Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на  заплатите. Дотук успяхме да вдигнем доходите на учители, лекари, индексирахме пенсиите”, подчерта министърът. Той допълни, че България е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство през март. “Износът също е рекорден. Работата на държавата е да подпомага там където са най-слабите и уязвими български граждани”, каза той, предаде Стандарт.

Относно обявените протести на работодателите за следващата седмица Лорер подчерта, че диалогът трябва да продължи до постигане на съгласие. „Редно е да намалим тона на напрежение и да започнем да дискутираме дългосрочни мерки, които касаят най-вече това какво и как държавата може да си позволи да финансира. Ние искаме да подпомогнем българският бизнес, но трябва да внимаваме и за бюджета”, подчерта министърът на иновациите и растежа .

По думите му разходите за държавата също трябва да бъдат приемливи, а дали тези мерки ще се финансират от енергийните дружества и техните печалби е въпрос, който предстои да бъде доуточнен. Лорер бе категоричен, че опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от факта, че Путин спря газа за България едностранно.

По време на бизнес форум в Плевен той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната. “В момента е активна и българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност, заяви Лорер и допълни, че  през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Специално за Плевен министърът на иновациите обяви, че се работи активно по привличане на нов инвеститор от аутомотив сектора, който има интерес да открие производство и да разкрие нови 700 работни места. Работим регионът да се превърне в един от центровете на аутомотив индустрията в България, обяви Лорер.

Пред местния бизнес бяха представени мерките, изпълнявани от Министерството на иновациите и растежа за подкрепа и насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и бизнеса през Фонда на фондовете и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Чичкото (преди 1 месец)
Рейтинг: 79899 | Одобрение: -341
Тези милиарди за нищо ги нямате
Истината преди всичко
1
1
Нане (преди 1 месец)
Рейтинг: 15075 | Одобрение: 2130
Лемур онзи ден похарчи 96 милиона сега пак щял да взима

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама