Мира Радева: Борисов може лесно да се върне на бял кон

25.05.2021 / 21:16 12

Булфото

Бойко Борисов дотегна - не сме имали толкова дълго управлявал премиер. Само че всичките му критици сега са в неговите обувки - ще видим ще успеят ли да се задържат 10 години. Това постижение е огромно дори в световен мащаб. И единственият начин за уравновесяване на властите, който демокрацията е измислила, са изборите и смяната на властта.

Това казва в интервю пред Марица доц. Мира Радева - един от най-известните български социолози.

"И ако някой се задържа толкова дълго, това не е случайно, а заради някакви специфични качества, които са много редки. Не защитавам Борисов в никакъв случай, просто такава е логиката на политическия процес.

Вероятно на голяма част от хората им омръзна да ги управлява Борисов, затова сега ще се насладят на размествания на пластовете, на битки, на нови съюзи, на нови разпади на съюзи, на неустойчивост. Като човек, който има понятие от частен бизнес, знам, че това не стимулира икономиката.

Както каза наскоро д-р Петър Москов - веднъж изчегъртвахме Виденов, после изчегъртвахме Костов, после царя, сега изчегъртваме Борисов. Идеята, че тръгваме винаги от нула, че винаги ще построим някакъв идеал, е нелепа и лишена от реализъм. 

Резултатите на изборите зависят от това каква кампания ще води ГЕРБ. Дотук Бойко Борисов допусна груби грешки, може би за пръв път в кариерата си - с истерията около ковид, а и с прекомерните хвалби. Хората не обичат управляващите много да се хвалят. Ние сме си страна на андрешковци, на дребните собственици, които не са склонни да признаят когото и да било.

В този смисъл по-скромният профил може да бъде от полза. Неслучайно напоследък Борисов е много обран, не се изказва много. Очевидно си е дал сметка, че многото думи  работят срещу него. Ако направят по-скромна кампания, е много възможно най-малкото да си задържат първото място.

Тук е много важна верността на избирателите на ГЕРБ - каква част от тях ще се разочароват и ще отидат към други партии, каква част ще се разочароват от новите играчи и ще се върнат обратно. От огромно значение ще бъде кампанията на ГЕРБ. С лозунга  „Този е корумпиран, трябва да се изчегърта!” много често избирателите се сплотяват. Това например се случи на третия кметски мандат на Стефан Софиянски.

За "Има такъв народ":

От една страна - те показаха някаква сила, което безспорно играе за тях. От друга страна обаче, тая сила се оказа непроизводителна - не направиха кабинет, не показаха способност да формират управление, нито отговориха на очакванията на хората за промени в избирателната система. А това не играе в тяхна полза.

Този път "Има такъв народ"  ще бъдат притиснати двойно. Веднъж те ще се бият с ГЕРБ за първото място, втори път ще се бият и с БСП за второто място. 

А определено новата лява коалиция ще изтегли БСП нагоре. За първи път ход в правилна посока от страна на Нинова - тя досега само ги люспеше. Винаги от обединението се печели, а не от разделяне.Имам усещането, че това да не бъде съставен кабинет в 45-ия парламент, е резултат от  предварително подготвена мръсна игра.
Хората от  фронта анти ГЕРБ искат да разкостят ГЕРБ и това правят в момента. Но не си дават сметка, че българинът много обича да съжалява и почне ли да те съжалява, това те изстрелва нагоре.
И не е ясно с този опит за очерняне дали няма да върнат ГЕРБ на бял кон. Особено ако втори път, и след изборите на 11 юли, не направят кабинет. Това хората няма да им простят - българинът обича стабилно управление, да му е кротичко", казва Радева. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
yana great явно и ти си мечтала да си сред онея....200. Жалко не ти се сърдим, влизаме ти в положението.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
2
1
yana great (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3199 | Одобрение: 804
Е, може пък и нея да.... с 200. Не й се сърдете.
4
1
stefanhstefan (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3424 | Одобрение: 574
Боже, колко долни хора има? Имал бил "специфични качества", тая празноглавата гъзоблизка е подла твар! Не, няма да стане без "со малко кютек", то бе ясно още в началото...
4
4
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
Явно някои червени ДРУГАРИ не четат всички коментари или ги четат между редовете. Пешката от Виница мисли, че съм ПЛАТЕН ОПЛАКВАЧ.  Но никой от ЧЕРВЕНИТЕ умници, драскачи във форума, не изписа на български КОЕ НЕ Е ИСТИНА ОТ ИЗЛОЖЕНОТО ОТ МЕН ЗА ЧЕТИРИМАТА ЛИДЕРИ. 
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
5
2
Tито (преди 1 годинa)
Рейтинг: 23476 | Одобрение: 3501
Кой да ти предложи пари на тебе бе, бастун? Пари се предлагат на човек, чието мнение тежи, а ти с твоето, ставаш единствено за смях и подигравки.
5
3
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50549 | Одобрение: 6109
На умрял кон може или на куц с скъсан менискос от тежеста на торбите с кюлчета за подкупи на мангалите.
5
6
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
ДРЪН, ДРЪН ТА ПЛЯС. Ако някой реши да ми предложи пари за мойте коментари с удоволствие ще ги приема. Но конкретен въпрос който задавам към всички във форума. ПОСОЧЕТЕ МИ КОНКРЕТНО КОЕ НЕ Е ИСТИНА В ИЗЛОЖЕНОТО ОТ МЕН ЗА ЧЕТИРИМАТА ЛИДЕРИ НА ПАРТИИ??
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
8
6
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 87246 | Одобрение: 28611
Последни вопли от страна на платените оплаквачки.Има такава професия и е добре платена ....
6
9
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
Ето кои са лидерите на НОВОТО НАЧАЛО. 1. КОРНЕЛИЯ НИНОВА - член на СДС от 1997 год. до 2005 , когато става ЧЛЕН НА БСП. Да случва се човек да си смени възгледите от крайно дясно, до крайно ляво. ЗАЩО ЛИ?? 2.Мая Манолова, ОМБУЦМАН избран с гласовете на ГЕРБ. 3. Христо Иванов МИНИСТЪР във второто правителство на Бойко Борисов. 4. Татяна Дончева освободена от Георги Татарчев като ПРОКУРОР от СГП заради политически пристрастия. КАКВИ НОВИ ЛИДЕРИ, КАКВО НОВО НАЧАЛО. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
7
3
Ил_62 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9606 | Одобрение: 1641
Какъв доцент е тази празноглавка?
2
5
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 104237 | Одобрение: 19432
по скоро с бял джип.
7
7
Кака Слонка (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Не, не може , малоумницо некомпетентна 
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама