Миролюба Бенатова: Отиде си Христо Куличев - пасторът, разработван от службите с прякор Глиган

12.06.2019 / 12:25 0

Отиде си пасторът, разработван от службите с прякор Глиган. Гордееше се, че не е славейче. И остави доказателство, че от достойнство не се умира. Това написа във фейсбук Миролюба Бенатова за Христо Куличев.

Ето й целия й коментар:

Държавна сигурност го обяви за фанатик, който не подлежи на вербовка. Той не подписа и не се подчини на режима. въпреки заплахите и съдебните дела. Вместо като учител, пастор Христо Куличев работи като строител. И за няколко години е изселен в Тутраканско.
Но не предава вярата си и не служи на комунистите и тяхната подмяна.
Отиде си пасторът, разработван от службите с прякор Глиган. Гордееше се, че не е славейче. И остави доказателство, че от достойнство не се умира. И има как да не си предател. 
Благодаря за уроците и безценните срещи. Светъл път!

 

Роден е в с. Розово (Пещерско), днес в община Брацигово, област Пазарджик. От дете живее в София.

През 1948 г. заема църковния амвон. Завършва Факултета по славянска филология на СУ „Климент Охридски“ през 1952 г. Само няколко месеца работи като учител в град Банско. Уволнен е поради християнските му убеждения. Работи в строителството. По-късно е уволнен и от там, арестуван и изпратен в затвор. След изтърпяване на присъдата е принудително заселен в с. Ножарево, Силистренско (община Главиница).

От 1983 г. е пастир на Първа евангелска църква на Съюза на евангелските съборни църкви в България. През 1994 г. пастир Христо Куличев получава почетното звание „доктор по богословие“ от Университета Nord Park в Чикаго, Илиноис.

Основател е на българското сдружение Гражданска инициатива „Справедливост“.

През целият си живот е отдаден на вярата в Господ Исус Христос; на ценностите на Библията и на християнския морал.

Починал е вчера след кратко боледуване.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама