На вниманието на НАП: Кой прибира и кой ще плаща данък върху глътнатите пари на варненци от машините за билети в рейса?

30.01.2021 / 12:07 13

снимка Павел Лозанов, група" Свободна Варна"

Както вече цяла България знае машините за билети в рейсовете във Варна гълтат пари и не връщат ресто. Вчера Павел Лозанов в групата "Свободна Варна" разказа как жена му е дала 5 лева, а машината не е върнала парите. Същото се случило и с ученик от 4-ти клас, който бил "изгърбен" с банкнота от 10 лева.

Идва обаче и друг интересен въпрос, който трябва да е обект на вниманието на НАП: 

Какво става със завлечените пари? Кой ги осчетоводява? Каква е сумата и в чий джоб отиват?

"Вчерашната случка с прибраните 15 лв от билетна машина на градски транспорт с отчетени общо два касови бона на обща стойност 2 лв ме наведоха до едни мисли - как ще се осчетоводят останалите 13 лв. Какво се случва с тях? Къде отиват? Сумата от 13 лв е нищожна за едни и въпрос за дневно оцеляване за други. Да предположим, че билетната система глътне на 100 000 души (реална бройка на пътуващи с градски транспорт във Варна) по 4 лв годишно. Това са едни 400 000 лв, върху които не е платен данък, не са отчетени във фискалната система и прочие. С други думи едни неброени пари, за този, който прави отчета на машините в края на работния ден. Сериозна сума. Обаче, ако вие отидете в магазин и си купите нещо за 10 лв и ви дадат касов бон за 1 лв, това се смята за укриване на данъци и се сезира НАП. Ами данъчните какво ще кажат в този случай. Какво ще направят по този въпрос. Нищо разбира се - всички са от едно котило и бонусите от "добре свършената работа са общи", но за сметка на обикновения данъкоплатец. Защото, ако в един магазин скрият оборот, то той ще бъде санкциониран зверски от НАП, а градски транспорт просто си прибира паричките за... бонуси???.... До колкото разбрах, нашият случай вчера не е прецедент и от "корумпираните машини" вече са пострадали доста хора!"

Припомняме и разказа на Лозанов от вчера:

"Интегриран ограбващ транспорт Варна".... жена ми пътува с малката ми дъщеря в автобус 17А. При желание от нейна страна да си закупи билет с монети, то те биват отхвърлени от машината. Решава да пусне банкнота от 5 лв. И чака ресто... Но то не идва и машината продължава да си работи. Все пак получава билетче." 

Ето какво се случило след това:

До нея пътува ученик около 4-ти клас, отиващ на тренировка в плувния басейн. Той споделил на жена ми, че машината му глътнала 10 лв и не му върнала ресто преди нея. И сега след тренировка трябва да върви пеша до Галата (върви пеш бе, както се изрази ПКП).

Жена ми разбира се не оставила така нещата и дала на момчето 2 лв за да може да се прибере (въпросната монета, която машината не поискала преди това).

В автобуса имало и контрола. След като споделиле проблема на контрольорката, тя ги пратила да си търсят парите на 4-ти етаж в стоматологията. Ама как ще докажеш, че тези пари са ти глътнати и ти се дължат.

Браво на Община Варна за поредния случай за статистиката, където обикновените български граждани биват ограбвани от една корупционна машина на 21-ви век!!!!
Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48343 | Одобрение: 748
ЛМ - депутатите са същата работа. Знаем какви са и там далаверите по комисии, представителни, пътни и т.н. Сега въпроса беше на местно ниво. Защо някой получава заплата и после бонус за същото нещо, за което е назначен? 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
5
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229856 | Одобрение: 22511
Снайпер.....какви арести бе човек, направо тръгваш със снайпера, или помпата заредена с патрони за едър рогат добитък.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
2
Снайпер (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13144 | Одобрение: 2494
трябва да се изготви списък за арести след падането на ГЕРБ
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
3
1
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48343 | Одобрение: 748
Парите да ги връща оная дрисла Биляна незнам коя си, дето е ръководител проект и е отчела , че е свършена работата и сигурно бонус е взела. Тия попаднах на един документ от Общината за пристанище Карантината за екипа, които е бил от страна на Общината - 5 човека  са платени 93 000лв. за заплати и осигуровки. Само не знам дали е за 1 година или за цялата продължителност на проекта. Това са хора , които по принцип са на щат в Общината и взимат заплати. Т.е. тези пари са им отгоре. Смятай за какво иде реч там. Като сложиш и всички други проекти - добри пари си прибират тия нехранимайковци.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
2
0
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Гарфилд ако продължава тази система  така ще се наложи да ходим пеша. Ще стане като магарето на Настрадин Ходжа: Таман го научих Гр Тр да не яде и той....УМРЯ!
4444444
10
0
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 47466 | Одобрение: 11156
Явно и ти се возиш, щом знаеш кои се возят там ... ! Ухилен
3
1
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77624 | Одобрение: 36344
Кмете...???
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
4
0
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 42413 | Одобрение: 14763
Нимфа 1925,наистина ще е по-добре да вървим пеш,както казва ''любимката ни'',ПКФутка.Усмивка
3
0
nimfa1925 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16467 | Одобрение: 3637
Парите не ги прибира Градски Транспорт. Той само вози пък "Тансруд" обира парсата и от там нататък питай кмета......ако ви отговори! В най близко време ще изпълняваме препоръката на ПКП...
4444444
1
0
Пиша на кирилица (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3136 | Одобрение: 396
Ама вие защо си мислите, че тази недодялана и помпозна машина изобщо е вързана към НАП. Те ако искаха да плащат някакви данъци щяха да монтират ПОС терминали.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама