На жълтите павета: "На работа с памперси ни искате!"

11.12.2014 / 12:24 8

"Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии и заплати", с тези възгласи няколко хиляди членове на КНСБ се събраха на протест, който започна от централния софийски булевард "Христо Ботев".

Събралото се множество протестира срещу предложената от правителството на Бойко Борисов пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсия, предаде Марица. 

Протестиращите са от различни краища на страната и са облечени с отличителните знаци на синдиката. Те носят плакати, на които пише: "Не искаме работа до гроб", "На работа с памперси ни искате!!!", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии". Синдикалният протест събира хора от различни професии: миньори, железничари и др.

"Протестираме срещу пенсионната реформа. За пореден път това правителство показа, че не мисли за нашите бащи и майки, братя и сестри. Протестираме срещу бюджета, който е орязан", каза  Марин Маринов, който работи в системата на железниците.

Миньорите са категорично против пенсионната реформа, която увеличава годините им за пенсия. Те не са съгласни с нея, защото условията им на труд са тежки. Според тях на 65 години няма да са в състояние да работят в рудниците.

Синдикалният протест се отправя на шествие, което ще премине през центъра на София по посока сградите на властта. Мотото на националната протестна демонстрация е: "Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места и с нашите заплати".

От КНСБ посочват безумията: Увеличават възрастта за пенсиониране на над два милиона работещи с 4 месеца от 1 януари 2015 г.; бюджетът на държавата за 2015 г. замразява нашите доходи; предвижда се да бъдат съкратени десетки хиляди работни места в бюджетния сектор; бюджетът не дава сигурност и на работещите в енергетиката и в целия материален сектор.

Според КНСБ внесеният в Народното събрание проектобюджет за 2015 г. е "крайно рестриктивен и пагубен за оцеляването на държавния железопътен транспорт". Според синдиката приемането му гарантира: Съкращаване на всеки 4-ти влак и всеки 4-ти работник – на над 140 влака и повече от 1500 работници само в "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД; Намаляване на приходите на ДП "НКЖИ" от инфраструктурни такси и последващо пропорционално намаляване на персонала.

Синдикатът на железничарите в България алармира още, че за "БДЖ – Товарни превози" ЕООД управляващите предвиждат "Оздравяване" чрез съкращаване на хора и дейности и последваща продажба (подаряване) на дружеството.

"Крайно време е да стане ясно, че с "работещи бедни", каквито за съжаление са мнозинството от хората на наемния труд в България, няма как да се случи устойчивия икономически растеж, набелязан от новото българско правителство", заявява в своя позиция Национален браншов синдикат "Водоснабдител" – КНСБ. В нея синдикатът коментира още, че "продължава порочната практика под "пенсионна реформа" да се разбира предимно утежняването на условията за упражняване правото на пенсиониране, а не се прави необходимото за увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски и намаляване на сивия сектор в икономиката". По този начин, според синдиката, върху едни и същи поколения се прилагат поредица от конюнктурни законодателни мерки, което допринася единствено за повишаване на социалното напрежение и демотивация по отношение на пенсионното осигуряване въобще.

В своята декларация членовете на Независимия учителски синдикат (НУС) – КНСБ също са разтревожени от предвидените рестрикции, приети от Министерския съвет в законопроектите за Държавния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Синдикатът заявява, че работещите в системата на образованието не могат повече да съществуват, да се трудят и да остаряват в недофинансирана и нереформирана система. НУС апелира властимащите да извършват разумни и приемливи промени в законодателството, които да са обвързани с достатъчно финансиране и да обезпечават качеството на образование и на живот и труд на работещите.

Синдикат "Бира, храни и напитки" – КНСБ също изразява своето твърдо несъгласие с провежданата политика на правителството по пенсионната реформа. Синдикатът апелира за криминализиране на неспазването на договореностите по минималните осигурителни доходи, неплащането на заплати, укриването на осигуровки и данъци, както и на неправомерното отпускане на инвалидни пенсии от ТЕЛК. Според синдиката също трябва да бъдат предприети активни мерки за решаване на въпроса с двегодишната дефлация, която убива икономиката на страната.

 

снимка, архив


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
krasko (преди 5 години)
Рейтинг: 7725 | Одобрение: 2720
да ги почваме ,преди да са разбъркали още по-големи лайна.....
3
1
iTechnology (преди 5 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама