Надя Клисурска за задържания за палежа: Лице с психични увреждания и на такава възраст няма как да е в дом за стари хора

09.05.2022 / 08:49 1

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Кадър: "Нова телевизия"

Бившият зам.-социален министър в кабинета на Стефан Янев Надя Клисурска коментира инцидента във Варна, при който четирима души изгоряха при пожар в дома за стари хора "Свети Георги".

"Това е поредният случай. Още през юли месец миналата година, когато стана първия инцидент, беше провокирана проверка. Аз заемах длъжността зам.-социален министър и при тази първа извършена проверка се установи, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги, на които трябва да отговаря. Новият закон за социалните услуги регламентира задължението на частните доставчици на социалните услуги да притежават лиценз. До края на миналата година частните доставчици трябваше да покрият тези критерии, за да получат лицензи. Когато беше направена първата проверка в този дом се установи смесване на различни видове хора с увреждания в една институция. В закона за социалните услуги е регламентирано, че лица с умствена изостаналост, лица с деменция, лица с психически увреждания, лица с физически увреждания не трябва да бъдат в едно помещение, в една сграда. Когато видяхме извършителя на престъплението, виждаме лице с психични увреждания, което се намира в дом за стари хора. Самата му възраст - 53 години, показва, че той няма как да пребивава в дом за стари хора. Има си изисквания за прослужено време, трябва да е пенсионер и т.н. Има специализирани институции точно за лица с умствена изостаналост. Това е пълно нарушаване на закона", каза тя.

"За да създадеш социална услуга, ти трябва да отговаряш на стандарти за качество. Когато не отговаряш, твоят лиценз трябва да се отнема", добави тя.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 93583 | Одобрение: 2313
Във Варненската психиатрия не приемат психично болните,дори и убийци. Не са виновни хората ,а държавата,защото клиничните пътеки са максимум 3 месеца.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама