Напрежението расте! Гърция може да съди една от най-известните банки в света, обвинява я за фалита си

11.07.2015 / 15:14 1

Има вероятност Гърция да предприеме правни действия срещу банката "Голдман сакс" заради поредица финансови сделки през 2001 г., за които много хора твърдят, че са допринесли за сегашната финансова криза в южната ни съседка. Водещ експерт, оказвал съдействие на задлъжнели държави, предложил на Атина сътрудничеството си за нейните усилия за възстановяване на част от сериозните печалби, които е инкасирала инвестиционната банка, пише "Пик". 

В. "Индипендънт" разполага с информация, че бивш банкер на "Голдман сакс", който съветвал задлъжнели правителства за възстановяване на загубите, до които се стигало при комплексни транзакции с банки, написал писмо до гръцкото правителство, за да му предложи възможност да възстанови част от стотиците милиони долари, изплатени на "Голдман сакс" за работата на банката по осигуряване позициите на Гърция в рамките на еврозоната.

Гърция успя да изпълни строгите правила на еврозоната от Маастрихт основно благодарение на комплексни финансови сделки, създадени от инвестициионната банка, които според критици прикрили размерите на неизплатените дългове на страната. Твърди се, че "Голдман сакс" е инкасирала около 500 млн. долара от суапови транзакции. От трезора отричат споменатото число, но отказват да уточнят за точно каква сума става дума. Според неофициална информация оформилият сделките банкер Антигон Лудиадис получил като възнаграждение 12 млн. долара в годината на сделката. Сега Джабер Джорд Джабур, който преди е проектирал суапови сделки в "Голдман сакс", е заявил в официално писмо до гръцкото правителство, че е възможно "да бъдат поправени историческите неправди, като част от плана за намаляване на гръцкия дълг". 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!              


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
ivanov (преди 6 години)
Рейтинг: 845 | Одобрение: 145
Vsichki drygi sa vinovni, samo ne i te. Poznata istoria.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама