Нова тв показа уникална банкнота: Три лева с две правописни грешки

02.11.2019 / 09:26 4

Нова тв

Трилевката се пази в Държавния архив в Перник

Пернишкият държавен архив съхранява уникална българска банкнота - веднъж защото е от много рядка емисия и втори път, защото си има нейни лични особености.

С уникалната банкнота от 3 лева в средата на миналия век е било възможно да се купи 2 кг свинско месо, 2 кг сирене или поне литър ракия. „Тези 3 лева за времето са с много по-голяма стойност от днешните 3 лева”, казва Румяна Рангелова, главен експерт в Държавен архив – Перник.

Трилевката се пази в Държавния архив в Перник. Там е от преди 33 г. „Тя е в личния фонд на Тома Нелиба, който се съхранява в архива в Перник. Той е чех по народност, минен специалист и работи в „Мини – Перник”, посочва още Рангелова.

Всъщност банкнотата се казва „съкровищен билет”. Отпечатана е в Съветския съюз като плод на най-голямата парична реформа у нас.

„Самата емисия е била подготвена още през 1951 г. Те са отпечатали новата емисия пари в бившия Съветски съюз. Като малките номинали, които са 1,3, 5 лева не са се казвали банкноти, а са се казвали „съкровищни билети”, казва Румяна Рангелова.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
7
doko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1614 | Одобрение: 509
Колекторе само да те попитам кога фалираха заводите?Преди или след демокрацията.Защото по   време на т.н. приватизация заводите се продадоха за жълти стотинки, нарязаха се за скрап и някои хора забогатяха.Други заводи умишлено се доведоха до фалит за да се купят отново за жълти стотинки и после държавата да налива пари за да ги съживи.Пресен пример от вчера.Любимият ти Боко налива 200 милиона народни пари в приватизираното от Доган пристанище.Само че вчера  ти се беше наврял в на кучето аспуха и не коментира  статията.Отделно същия боко налива пак държавни пари вТЕЦа на Доган.
doko
12
14
петково (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4740 | Одобрение: -850
"Страхотната" реформа на комунягите цели да открадне парите от народа и най-вече от буржоазията. Има лимит при обмяната на парите над който ти дават едно за три или нещо подобно. Истинската дума за такава реформа се казва "грабеж".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама