Обмислят идеята за матури онлайн

23.12.2020 / 09:30 1

снимка Булфото

Министърство на образованието и IT специалисти вече обмислят евентуален сценарий, при който матурите тази учебна година да се проведат онлайн. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат дистанционно, без да е нужно училищата да отварят врати. Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия, информира Нова тв.

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

Ученичката Миа Григорова твърди, че ще е далеч по-спокойна, ако има възможност да решава тестовете си от дивана у дома.

„Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора”, казва момичето.

Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, обясни специалистът Александър Ангелов.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време.

„Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита”, поясни Ангелов.

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко.

„Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова.

Има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита. 

 „Така че се изключва другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, поясни директорът на учебното заведение.

А Миа е категорична, че най-голямо значение ще има не формата на изпита, а знанията на ученика.

„Дали ще са присъствено или дистанционно тестовете - и в двата случая ще има напрежение и ще бъде трудно”, каза още детето.  

Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици.
Училищата у нас вече са в коледна ваканция. Тя ще продължи до 4 януари. Тогава се очаква в класните стаи да се върнат първо най-малките - от първи до четвърти клас. А за по-големите връщането ще зависи от епидемичната обстановка.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
tonivp (преди 3 месеца)
Рейтинг: 2687 | Одобрение: 982
смях в злата,пълна пародия на учениеУхилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама