Община Варна е отписала най-старото дърво на 1000 години от Зеления регистър

13.02.2020 / 15:18 3

Основателни или не, притесненията на варненци за съдбата на най-старото дърво в града продължават, а допълнителен повод за това е, че вековният чинар видимо не е вписан в Зеления регистър на Община Варна, научи Moreto.net.Едно от най-старите дървета и в България се намира във варненския квартал "Аспарухово" и e на над 1000 години, обявен като защитен вид през 1969 година. Защо най-старото дърво във Варна не присъства в Зеления регистър на Общината се питат варненци

Според Чл.63, алинея 1 от Закона за устройство на територията, кметът на всяка община е длъжен да организира и актуализира публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината. Според алинея 3 на същия член вековни или забележителни дървета се обявяват за защитени и се вписват в регистъра по чл. 113, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие. Обявените за защитени дървета се вписват и в регистъра по ал. 1.Казано по друг начин вековни или забележителни дървета трябва да попаднат в три регистъра - в зеления на Община Варна, в регистъра на Министерството на околната среда и водите, както и в регистъра на съответната регионална инспекция по околната среда и водите.

Хилядолетният чинар в кв. "Аспарухово" може да бъде открит в регистъра на МОСВ и в регистъра на РИОСВ-Варна, но видимо от картата на регистъра на Община Варна, той не присъства там.

Дървото не бе открито и в регистъра на общината и в зоните с ограничен достъп, както и в обектите на комплексно застрояване - междублокови пространства, вътрешноквартална заленина, а също така и в разделите градски и крайградски паркове.

Припомняме, гражданските тревоги за съдбата на най-старото дърво в морската столица, което вече на 1051 години, бяха продиктувани от започналото строителство в близост.

Строителите на обекта излязоха с официално становище, че ценният чинар е извън пределите на техния парцел и по никакъв начин строежът на новия им обект няма да го застраши.

Оказва се, че дървесния дълголетник се намира на територията на "Галатекс" АД. За Moreto.net изпълнителният директор на дружеството коментира, че няма опасност за най-старото дърво във Варна.

Въпреки това, гражданите на квартала обаче продължават да имат тревоги, защото умишлено или не дървото не е видимо в Зеления регистър на Община Варна.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
2
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 52407 | Одобрение: 14722
дали колперация дали кмета иска нова маса на кой му пука. ако дървото не застрашава директо човеки живот няма никаква причина да се маха. писнами от тая политика махнете всички дървета после въздуха им бил мръсен и старите коли са виновни.
4
1
Пиша на кирилица (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1374 | Одобрение: 254
А бе кой ще ги чете тия регистри. В USA на всяко ценно дърво има набита метална лъскава табелка на която пише какво не трябва да се прави и телефонен номер. Няма как да се доближиш до такова дърво я с трион я с багер.
5
0
:) (преди 9 месеца)
Рейтинг: 16144 | Одобрение: 5769
Ооо, колперацийка ще има ли на негово място?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама