ООН: Убийството на Сюлеймани от САЩ е нарушение на международното право

07.07.2020 / 11:54 5

В ООН видяха нарушение на международното право с "незаконно" убийство на Солеймани от САЩ, съобщава Reuters.


На 3 януари удар с американски дрон в Ирак уби Сюлеймани, ръководител на елитните ирански сили Quds. Вашингтон обвини Сюлеймани в атаки от страна на иранските милиции срещу американските сили в региона.

Януарският удар с дрон в Ирак, представляваше нарушение на международното право, заяви следовател по правата на човека в ООН. САЩ не са предоставили достатъчно доказателства за продължаваща или предстояща атака срещу нейните интереси, за да оправдаят удара върху конвоя на Сюлеймани, заяви Агнес Каламар, специален докладчик на ООН за извънсъдебни или произволни екзекуции. Атаката нарушава Хартата на ООН, пише Каламар в доклад, призоваващ за отговорност относно целевите убийства с въоръжени дронове и за по-голямо регулация на оръжията. "Светът е в критичен момент и възможна преломна точка, когато става въпрос за използването на дронове. ... Съветът за сигурност липсва и не действа; международната общност, волно или не, стои до голяма степен мълчалива", заяви следовател Каламар. Каламар ще представи в четвъртък своите заключения пред Съвета по правата на човека, като дава на държавите-членки да обсъдят какви действия да предприемат. Съединените щати не са член на форума, след като напуснаха преди две години.

"Генерал-майор Сюлеймани отговаряше за военната стратегия и действията на Иран в Сирия и Ирак. Но при отсъствие на непосредствена заплаха за живота, действията, предприети от САЩ действия са незаконни ", пише Каламар в доклада. "Ударът с дронове на 3 януари е първият известен инцидент, при който държава се позовава на самоотбрана като оправдание за нападение срещу държавен представител на друга страна, на територията на трета страна", добави Каламар. Иран издаде заповед за арест за президента на САЩ Доналд Тръмп и още 35 души за убийството на Сюлеймани и поиска помощ от Интерпол.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 60079 | Одобрение: 22034
"Уйчо"! Опитах се да разбера начина ти на мислене...Не съм съвсем сигурен, но последната част от думите ти ми хареса...Усмивка А по отношение на "петково": Колега, това че си в момента силен,не означава ,че си прав! Да ти дам нагледен пример-натюр: Ако аз имам пари ,то това не означава да дойда у вас и да пожелая съпругата ти,щото така съм решил.! А по пътя на твоя изказ...ти би трябвало да седиш и да светиш с фенера...надявам се ,сега да си разбрал  .......
3
2
Partizanin (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26824 | Одобрение: 6869
:getlost:  Петково, толко си жалък, та чак си смешен. Ще ти отговоря на въпроса, който немалко МАЛОУМНИЦИ като теб постоянно задават: Дали Иран, Русия, Нигерия, Перу и който си поиска може да е навсякъде когато е ОФИЦИАЛНО ПОКАНЕН от ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО на страната домакин. И сега ще ударя една контра на въпроса: А чий ХУЙ американците дирят в Сирия и Ирак след като са НЕЖЕЛАНИ там и НЕ са поканени ? Въпросът е риторичен, г-н Малоумник...... всеки здравомислещ човек знае отговора на въпроса защо американците са окупирали Близкия Изток. А пък и Тръмп преди 2-3 месеца го каза и призна пред ТВ камерите, каза го пред цял свят: "US left troops in Syria 'only for the oil. We’ve taken control of the oil."  И вече окупираха 4-5 кладенеца, като най-нагло заявиха, че си ги взимат за тях. Как така си ги ВЗИМАТ ? Отиваш в чужда държава и ВЗИМАШ нещо което не е твое ? Все едно някой да дойде у вас, да се настани, с оръжие в ръка, и да вземе нещо. 
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
2
4
петково (преди 3 месеца)
Рейтинг: 3205 | Одобрение: -140
Koгато си толкова нагъл и си решил, че можеш безнаказано да се опълчиш срещу наи-съвършената военна машина в света, не очаквай друго, освен да "отлетиш"  при многото девици, горе при Аллах. Какво прави Иран в Сирия и Ирак? Износ на тероризъм и религиозен фанатизъм. Този "държавен" ръководител е отговорен за смъртта на десетки хиляди цивилни граждани и деца. Той въоръжаваше ИДИЛ и им задаваше целите за унищожение. Когато се набутваш между атовете, неизбежно е да отнесеш някой ритник. Светът винаги се е управлявал и ще се управлява от позиция на силата. Правото е за слабите, но и то се раздава от притежаващите силата.
2
3
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 23796 | Одобрение: -1784
Някои държави работят по въпроса, рано или късно и Белият дом няма да е много сигурно място.
2
3
Partizanin (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26824 | Одобрение: 6869
:getlost:  Ще се оправят нещата по света след масивен ядрен удар върху американската терористична държавичка. Ще настъпи световен мир. Няма мир без война. Никакво явление в света не може да бъде обяснено правилно, ако не се разбере най-същественото - САЩ са най-престъпната държава, която накога е съществувала на тази планета.
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама