Опасни ли са за здравето ароматизаторите в колата

31.03.2020 / 06:00 1

automedia.investor.bg

Не са чак толкова безобидни, за каквито ги смятат повечето шофьори

За много шофьори те са част от стандартния инвентар на превозно средство, други ги намират за просто неудобни – дръвчетата Wunderbaum висят в колата и се предполага, че осигуряват "освежаващ" въздух и атмосфера. Но ако вярвате на различни изследвания, висящите освежители не са толкова безобидни, колкото се твърди.

 

Wunderbaum

 

Освежителите обикновено се състоят от абсорбиращ картон, напоен с различни, изкуствено произведени аромати и други „помощни средства“. За да се регулира потока на ароматите, освежителите за въздух често са поставени в пластмасова кутия. За употреба в началото трябва да се отстрани само малка част от обвивката, за да се предотврати прекомерното изтичане на химичните вещества.

Информацията на опаковката обаче често се игнорира и пластмасовият филм се отстранява напълно още от самото начало. По този начин големи количества аромати достигат до интериора на автомобила за кратко време, което може да доведе до главоболие, но в по-лоши случаи дори до високо кръвно налягане, дразнене на лигавиците или астма.

Освен неправилната употреба на освежителите за въздух, самите съставки в много случаи са причинители за здравословни проблеми. Независимите тестове на продукти редовно установяват, че повечето от тестваните ароматизатори надвишават многократно пределно допустимите стойности за летливи органични съединения, изпускани във въздуха. В някои от тестовете превишението е с до 20 пъти. В хода на проверките са открити и причиняващи алергия съставки, както и пластификатори, за които се подозира, че могат да увредят детоксните органи като черния дроб или бъбреците.

 

Wunderbaum

 

Ароматизаторите могат да бъдат опасни в комбинация с цигарен дим. Заедно с газовете от ароматно дърво могат да се създават смеси, които са многократно по-канцерогенни от цигарения дим. Фините прахови частици се свързват със съставките на цигарения дим и могат да се „утаят“ добре в човешкото тяло (източник: Германска професионална асоциация на отоларинголозите).

Но ако все още не искате да се лишите от освежаващите ароматизатори в колата, препоръчваме ви поне да обърнете внимание на съветите на реномирани тестови институти (като Ökotest в Германия).

При съставянето на ароматите също трябва да се внимава да се използва възможно най-малко изкуствено произведени съставки и да се включи най-високата възможна част от естествените маслени есенции.

Добра алтернатива се ароматизирани сашета, в които няма никакви изкуствени добавки, напр. пълни с треви, лавандулови цветя или портокалови кори, при условие че нямате алергия към използваните съставки.

Независимо дали ароматите са изкуствени или естествени, интериорът на колата винаги трябва да бъде добре проветрен и съществуващите миризми не трябва да се наслагват на други аромати.

Снимки: AutorevueПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Станчо куфара (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1197 | Одобрение: 132
за мен са много опасни защото задушават и водят до алергии

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама