Осъдиха адвокат за измама за над половин милион лева във Варна

09.01.2020 / 18:45 2

Районен съд- Варна постанови осъдителна присъда  за  38-годишен юрист, обвинен в измама с причинени вреди за над половин милион лева. Това съобщиха от пресслужбата на съда.


През 2019 година спрямо него беше повдигнато обвинение за извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г. измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. В резултат на деянието са пострадали общо 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер на 505 623 лева.
Деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление.

Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела.

Той вземал пари от потърпевшите съгласно договори за осигуряване на правна защита и съдействие при подготовката, подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили.

По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с девет отделни измамливи деяния през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души.
Делото пред Районен съд – Варна, по направено от страна на подсъдимия искане, беше разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите. Общо седем граждански искове от пострадали за причинените им имуществени вреди бяха предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес. 
Днес съдът призна за виновен в измама 38-годишния юрист като му наложи наказание от 7 години лишаване от свобода, което да изтърпи в затвор при първоначален общ режим.

Съдът измени мярката за неотклонение на подсъдимия от „парична гаранция“ в „задържане под стража“, която бе изпълнена незабавно в съдебна зала. Районен съд – Варна уважи предявените по делото искове от пострадали за причинените им имуществени вреди и постанови конфискация на ½ от имуществото на подсъдимия.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама