Освен със самолет, до Скопие ще пътуваме и с влак

25.01.2022 / 12:43 4

снимка Булфото

Освен със самолет, ще пътуваме и с влак до Скопие. 

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“ предвижда в Меморандумът за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски.

Меморандумът предвижда още оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти, предаде "Стандарт".

Документът бе един от трите, парафирани днес  по време на съвместното заседание на двете правителства.

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа, се казва в транспортния меморандум.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания.

Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони.

Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се  задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Чичкото (преди 5 месеца)
Рейтинг: 79958 | Одобрение: -372
Желаещите да пътуват до там не чакаха примиера да им реши проблема Те си ходеха и без неговата помощ
Истината преди всичко
1
3
Серж (преди 5 месеца)
Рейтинг: 45342 | Одобрение: 5877
Как сладко ги приказваш, Кире... Да бях жена - цял живот бих те слушала...Вие първо оправете жп инфраструктурата в страната, пък после мислете за макетата. Очаквам в скоро време и пасажерска корабна линия да пуснеш - Морска гара Варна - Вардарот во Скопие...
2
3
yana great (преди 5 месеца)
Рейтинг: 3228 | Одобрение: 813
Всичката ни наред, че първата ни грижа е как ще пътуваме до Македония.Май и тези са същите като борисовчетата.Симулираме някаква дейност.
3
1
Пешо от Виница (преди 5 месеца)
Рейтинг: 87246 | Одобрение: 28611
Абе, дотук добре ,ама кат се сетя колко подобни меморандуми са се подписвали ,пък файда -йок! Да не стане и това подписване  само за фукарлък? Има и още нещо, а то е най-важното,щото ми прилича на къщата на тъщата  в старата столица-уж на централно място, уж старовремски стил ,ама...плет ,бре. Сал основата е с камъни , а нагоре ...от плет-не тухли. А горката -цял живот сменяше тапетите...Къшлето ще падне , ама тя -тапети сменя.....Да не стане и с бракята ,като с къщата на тъщата. Като стигнем до основите-историята  и да се огелпим,щото нашето си не даваме, а брякята са свикнали да краднат и да не си признават! И да развалим дослука накрая.....Щото все ми се струва ,че от основите требе да започнем-историята! Щото помня една умна мисъл:"Народ ,който няма история,няма и бъдеще!"

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама