ОТ 15 ГОДИНИ: ВАРНЕНЕЦ КРИЕ МОРСКИ МУЗЕЙ В ДОМА СИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

31.01.2013 / 09:30 3

 

Александър Тодоров

Твърде малко са хората, които на 68 години могат да се похвалят с добро здраве и изпълнени мечти.

Един такъв гражданин е варненецът Георги Кирилов. Освен че мечтите му са преизпълнени, той не се отказва и продължава с всички сили да следва линията на своя живот. Повече от 40 години морякът гради в собствения си дом своеобразен морски музей. На около 300 квадратни метра варненецът е събрал представители на много морски видове, от всички морета и океани. Някои музеи дори биха завидели за събраните от него екземпляри. 

Морската флора и фауна в музея на Кирилов са солидно подкрепени от стотици малки и големи сувенири от всички краища на света. Сред тях има уникати, а най-ценният и пазен от пенсионирания моряк е икона на св. Йоан Кръстител от 1828 г., предавана през поколенията в неговото семейство. За да опази паметта на семейството си,  морският вълк е прибрал и паметните плочи от гробовете на своите близки и ги поставил в двора си. 

Другата част от уникалната колекция на Кирилов са десетките макети на известни кораби, които той създава през годините. Има отделен кът, в които са подредени и корали от Големия бариерен риф, част от които няма другаде в Европа. Специално място имат сувенирите от Египет, а в центъра е царицата Нефертити. Цялата композиция в приземния етаж обаче е градена около лика на известния със своя екстравагантен стил Петер Паул Рубенс. 

“Всъщност аз донякъде следвам такъв стил в своите творби”, казва Георги Кирилов. Екстравагантността лъха от всеки ъгъл на дома му. Всички стени са покрити с миди, корали, камъчета, а като извадени от приключенски роман са малките тайници. От тях Кирилов вади списъците с експонатите, намерили място в къщата му в Евксиноград. На едно такова място са подредени и двете намерени писма в бутилки. “Това е едно от най-големите чудеса, които ми се случиха”, казва Кирилов. В писмата пишело името на кораба, данни за подателя и кратки разкази. Музеят на Кирилов може да се похвали и с изящни скулптури, които е събирал от целия свят. “Официално го завърших през 1997 г., но още продължавам да трупам това богатство”, казва той. 

На една от стените е изписал всички държави, които е посетил, и всички морета и океани, в които е плавал. “Най-любим ми е могъщият Тихи океан. Както и районът около нос Хорн”, казва Кирилов. 68-годишният пенсионер е ценител на алкохола, а понякога и сам прави опити в производството му в собствения си казан. Мечтателят от Евксиноград в момента се е захванал с макетите на няколко кораба. “Чудя се къде ще ги слагам”, притеснява се той, но продължава да твори произведенията си. 

Попитан дали някога е бил оприличаван на измисления герой на Гогол - Плюшкин, варненецът споделя, че това не се е случвало. “Няма как да стане, това е моята мисия, моето призвание. Сигурно до края на живота си ще го правя. Това не е събиране заради самото събиране, това тук ми дава сила и донякъде осмисля дните ми след пенсионирането. Колко други пенсионери могат да се похвалят с това”, казва той. 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама