От догодина сметката ни за ток играе според цената на борсата

23.09.2019 / 20:36 9

Кадър: Нова Тв

От средата на следващата година сметката за ток на битовите потребители ще се влияе ежедневно от колебанията на цените на електроенергията на борсата.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова, реализацията на идеята ще започне от 1 юли 2020 г., от когато постепенно ще се тръгне към пълно либерализиране на пазара за електроенергия. Тя обяви това във Велико Търново.

 

По думите ѝ, от средата на следващата година в цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще влиза една малка част от пазарната цена, а не както е сега - КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители, както и за малкия бизнес, присъединен към електрическите мрежи с ниско напрежение.

Според нея това няма да доведе до поскъпване на електроенергията. "Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да има възможност да избира своя доставчик на електричество, да има конкуренция, което означава по-добри условия и по-добри цени", посочи министър Петкова. Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия, а това е една от първите стъпки за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България.

Във връзка с обявеното от министър Петкова в старата ни столица, председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов обясни за „Монитор“, че за изчисляването на цената в пазарната компонента, която ще се мени, всеки битов абонат ще има собствен профил на потреблението му.

Депутатът припомни, че работодателските организации отдавна искат първоначално примерно 30% от цената за бита да зависи от борсата, а след това този дял постепенно да нараства до пълната либерализация.

"Ако сметката на даден абонат е средно на месец 100 лв., то 70 лв. от нея първоначално ще бъдат по регулираната цена от КЕВР, а останалите ще зависят от борсовите котировки, като те могат да бъдат по-ниски от фиксираната от регулатора цена или по-високи. Тук говорим обаче само за цената на електричеството, без останалите компоненти във фактурата като таксите за свързаност, например", уточни Николов.

По думите му, променливата компонента ще играе нагоре-надолу, а изчисляването на стойността на консумацията ще става в зависимост от потребителския профил на абоната. "Това засега са само идеи", припомни депутатът и добави, че трябва да се насърчава либерализацията на пазара на електроенергия, а за това е необходимо и политическо решение.

Николов подчерта още, че преди пълната либерализация на пазара енергийното и социалното министерство трябва да разработят механизъм за защита на бедните абонати. Финансовото министерство пък ще изчисли тарифите за социално слабите.

Според един от известните ни енергийни експерти важно е да се уточни спрямо кой сегмент от борсовата търговия ще се отчитат колебанията, дали спрямо „Ден напред“ или ли други. По думите му, важно да се определи каква ще формулата за това влияние вйрху стойността на тока за бита. В момента изчисленията се правят веднъж годишно, спрямо среднопретеглената пазарна цена. „Абсурдно е да има ежедневни промени. Сигурно ще се работи на база средни годишни стойности, които с някакъв коефициент ще влияят на регулираната цена, определена от КЕВР“, смята експертът.

Той припомни, че у нас пазарът е дебалансиран и е рано да се говори за пълната му либерализация. „Ще ни тежат договорите за фотоволтаиците до 2032 г. и за американските тецове до 2024 г и 2026 г. Докато има такива преференциални цени на изкупуването на ток е много трудно да се мине към пълна либерализация“, добави той. Относно възможността за смяна на доставчика за битовите абонати, експертът посъветва да избираме голяма компания, имаща възможност да балансира колебанията в доставките и потреблението.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
19
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 22725 | Одобрение: 945
Добър вечер.  -"... единият е фаянсаджия ...   " - Collector  ---- Веднага сдушихме се ние, души сродни - благородни.Усмивка Кармата ни е една, като близнаци - еднородни.Усмивка Тайна ти ми разкри най- съкровена, която за мен е безценна.Усмивка ...  Аааааа, за фаянсаджията веднагически се разпознах,Ухилен ама съм с поетическа душа и това не можеш да го отречеш и грях на сърцето си да сложиш.:errm: . ..... Дума - дума отваря, ако имаш нещо, нужда,  баня, коридор, кухня или тераса с плочки да ти налепя, квартирката ти да окрася?Ангелче Майстор съм аз голям и затова малко скъпичко вземам, но ти мангизлия, дълго няма да се пазарим и достлука си да развалим.Усмивка Ко речи??????Ангелче 
3
19
Наблюдател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 22725 | Одобрение: 945
-"... Само недей да си мислиш, че и останалите са общаци с 2-3 клетки като теб! ....  " - Collector  ---------- А'бе МногоУважаеми Гусине,:errm: постояно все използваш тази думичка " ОСТАНАЛИТЕ" визирайки Ентелегенцията, нъл тъй.:errm: Я ми покажи/изброй други колеги във Форума които изпълват със съдържание това понятие - Ентелигенция, че да ги чета и попивам от мъдростта им ???????:wassat: Моля те, Ти баща - Ти майка. :wassat::errm:
3
6
Tито (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18594 | Одобрение: 2449
Клошар съм, обаче кашона ми е с уай фай....
4
6
Tито (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18594 | Одобрение: 2449
5 профила по 2 часа=10 часа......8 часа в ''лидъл'' да подреждаш количките , стават 18.... Ти си работохолик бе, Браниполски!!! Респект!!!
7
4
ДИВАКА (преди 1 годинa)
Рейтинг: 24332 | Одобрение: 4037
МАМКА ВИ ГРОБЧЕСТИ МЪСТИИ..НЕНАЯЛИ СЕ ПЕДАЛИ И КУРВИ..ВИЕ ЩЕ СИ ОТИДЕТЕ С ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА..ШРЕК МАЙ ЗАБРАВИ ,КАКВО СТАНА ВЪВ ВТОРОТО МУ ПРАВИТЕЛСТВО И ЗАЩО СИ ОТИДЕ ПОСРАН..ВРЕМЕ МУ Е ДА СИ ПРИПОМНИ..Изплезване:devil:Нинджа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама