Отново на дъното! България с най-ниска продължителност на живота в ЕС

13.05.2019 / 12:02 16

Снимка Булфото, архив

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2016 - 2018 г., е 74.8 години, като спрямо предходния период (2015 - 2017 г.) остава непроменена, съобщи Националният статистически институт. България заедно с Латвия (74.9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.4) и Италия (83.1 години), пише Булнюз.


Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.4 години. За периода между 2008 и 2018 г. увеличението при мъжете е с 1.9 години, а при жените - с 1.8 години. Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.7 години) отколкото на населението в селата (72.8 години). Спрямо 2008 г. за населението в градовете увеличението е с 2.3 години, а за населението в селата е с една година. За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16.1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.8 години.

За периодa 2008 - 2018 г. очакваната продължителност на живота на хората, навършили 65 години, се е увеличила с 1.2 години (0.9 за мъжете и 1.5 за жените). Очакваната продължителност на живота варира от 72.7 години в област Монтана до 76.6 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8.5 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6 години). Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
опетков (преди 2 години)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Не може нация, която е първа по пушене, пиене, ядене на сланина, мързел и безразличие към собственото здраве, да не е на последно място по продължителност на живота. А и журналягите от "кокошка", какво се правите на ударени с мокър парцал, тези данни са известни отдавна. Добрата новина е, че като погледнем световната статистика, сме някъде над средата, което показва пак, че са ни взели по милост в "клуба на богатите" и дългоживеещите. Другата добра новина(не за всички) е, че въпреки фалшивия плач на червените оплаквачки, продължителността на живота в БГ расте, т.е. животът на населението се подобрява.
37
36
Морски (преди 2 години)
Рейтинг: 19100 | Одобрение: 7110
Анусе,не стоя в сайта по цял ден като тебе,но ще ти отговоря.Нямам нищо лично срещу тебе,дори съм ти слагал плюсчета,но това което правите в момента е меко казано възмутително.Докато ви няма,коментарите текат нормално,всеки си казва какво мисли,има спорове,но идилията свършва когато се явите вие.И не ние почваме дрязгите,а вие,така,че си помисли ти!И благдаря на Наблюдател за интелигентното изказване,което пак освинихте с 2 минуса!
4
14
Наблюдател (преди 2 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, С толкова много комунисти и меки пишки на глава от населението къде да сме ? И едните педали и другите ".  - ,, Е къде го първото хюмне ".  - Нааканият.  ............ С простак не се спори, защото ще те свали на неговото си ниво и там ще те победи с ....... опит. Някой беше казал, че светът щеше да е едно много по-добро място за живеене, ако интелигентните бяха по-уверени, а простаците се съмняваха в себе си. Но за жалост, нещата седят по коренно различен начин.
39
36
Морски (преди 2 години)
Рейтинг: 19100 | Одобрение: 7110
Наакания,едно време се явяваше с различни никове всеки път и плюеше чуждите коментари.Сега стълът ти не се е променил и питам : ти кой си и кой ти дава право да сереш във форума? Тримата идиота обърнахте този сайт на бащиния и докога ще ви търпим,редакторе?
37
35
Морски (преди 2 години)
Рейтинг: 19100 | Одобрение: 7110
Осрания,желаещите за мъжки ласки в сайта сте само тримата глупаци.А с огромния брой маймуни с червени задници като вас,наистина нищо не става,освен кражби,далавери и мошенгии!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама