Пардю: Тръмп ни опозори, с него е свършено. А България много греши за Северна Македония

11.01.2021 / 15:39 8

Снимка Булфото

Бивш американски посланик в България прикова вниманието върху себе си. Поводът са остри думи и коментар на Джейс Пардю за Доналд Тръмп и отношението на България към съседна държава.

Пардю направи изявлението в интервю за Дойче Веле.

ДВ: Г-н Пардю, Вие сте военен и дипломат. Видяхте какво се случи във Вашингтон миналата седмица. Как ще се възстанови имиджът на Съединените щати навън и как американското общество ще намери сили да превъзмогне тези сцени?

Джеймс Пардю: Да, призивът на президента Тръмп към крайнодесни разбойници да атакуват Конгреса на Съединените щати беше шокиращ за американците и нанесе сериозни щети на имиджа на САЩ по света. Но той също така беляза края на катастрофалната администрация на Тръмп. Той наруши клетвата си и опозори нацията, която представлява. С Тръмп е свършено.

Възстановяването ще отнеме време, но Съединените щати бързо ще се върнат към компетентната демокрация и управление. Не бих заложил срещу Съединените щати заради провалите на президентството на Тръмп.

ДВ: Като бивш посланик на САЩ в България и един от инициаторите на Охридското споразумение Вие добре познавате Балканите. Следите ли актуалното напрежение между София и Скопие? Каква е Вашата оценка и каква е официалната позиция на Държавния департамент?

Пардю: Следя събитията на Балканите. И се чувствам близък както на България, така и на Северна Македония. Смятам, че е грешка българското правителство да блокира процеса, който ще доведе до присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Точно обратното: България трябва да бъде радетел за членството на Северна Македония в ЕС, а не противник. Защото влизането на Северна Македония в ЕС е част от дългосрочния национален интерес на България.

Сигурен съм, че Държавният департамент подкрепя бързото разрешаване на проблемите между България и Северна Македония, макар че темата засяга основно Европейския съюз и неговите членове.

ДВ: Как може да изглежда изходът от създалата се ситуация? Възможно ли е двете държави скоро да постигнат споразумение?

Пардю: Дългосрочният национален интерес на България е да има добри и партньорски отношения със своите съседи в условията на общи демократични ценности. Членството в ЕС насърчава това. България и много хора в Северна Македония споделят обща история и култура, но България е по-наложена модерна нация и в преследването на своите цели има преимуществото на членството в ЕС. Двете държави са естествени съюзници и могат да работят съвместно за проспериращо бъдеще, ако загърбят някои от по-малко значимите проблеми.

Националистите в България наблюдаваха как Гърция използва членството си в ЕС, за да оказва натиск върху Северна Македония. И решиха да приложат същата стратегия. Но времето за тормоз над Северна Македония приключи.

Въпросите за историята и езика не са достатъчно значими, за да оправдаят враждебни отношения между двете държави. В крайна сметка Северна Македония е суверенна страна. И никоя държава не би трябвало за има правото да принуждава друга нация да променя своята история. Нека историците и специалистите изчистят спорните точки във времето. А междувременно София би трябвало да подкрепя, а не да блокира поривите на Северна Македония за членство в ЕС. Всичко друго е недалновидно.

ДВ: 2021 е годината, в която се очаква най-после да се отървем от пандемията. Каква е Вашата прогноза: да очакваме ли повече стабилност в следващите месеци? Или да се опасяваме, че ситуацията ще става все по-сложна?

Пардю: Не съм експерт по пандемии, затова ще споделя лично, а не научно мнение. Администрацията на Тръмп се провали и не показа лидерство по време на пандемията. Сега американците плащат висока цена за некомпетентността на Доналд Тръмп.

Всички ние се намираме в една надпревара между ваксинирането на населението и продължаващото разпространение на вируса. Но съм оптимист, че до края на годината Ковид-19 ще е под контрол в по-голямата част от света. Същевременно обаче се опасявам, че следващите няколко месеца ще бъдат трудни за много нации, включително за моята.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
doko (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1614 | Одобрение: 509
Така е Крис.Но хамериканците са пословични с двуличието си.Вина ги мерят с двоен аршин според интересите си.
doko
3
0
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 217541 | Одобрение: 19221
Ами Доко, въпреки, че "познавал" Балканите е пропуснал да прочете какви глупости пишат в учебниците си по история макетата.....Целта е ясна, да интегрират цървулите в ЕС, че мембъри са нужни, мембъри.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
doko (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1614 | Одобрение: 509
  ''И никоя държава не би трябвало за има правото да принуждава друга нация да променя своята история. '' Тука е прав .Но ,едно голямо НО. СРМ се опитва да промени нашата история ,и от там идва проблема.В името на противопоставянето на Русия не виждат същината на проблема.
doko
3
0
Пешо от Виница (преди 9 месеца)
Рейтинг: 76338 | Одобрение: 26183
Пърдю! Пръцкай си на воля ,но не пред нази....В СРМ може ,щото и Дойче веле  оттам си получават парите,но в България не може ,бе...амсалак!!! Съседа нявга имаше такваз приказка: Да ти с....ра в устенцата  мръсни,безумецо!! Та и аз ще го  повторя с удоволствие!!!
0
2
уйчо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 43805 | Одобрение: -5775
Пак интервю на ДВ, изключително смислени въпроси. Абе макетата като се нарекат Западна България, тогава може и да си ги вземете за 51-ви щат!
5
1
Ил_62 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 9606 | Одобрение: 1641
Слушай бе пуяк - на теб ти е забранено да даваш някакви оценки за България!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама