Плащаме за убиеца от Лясковец повече отколкото за жертвите му - спецполицаи

18.03.2014 / 18:00 6

Ще платим за живота и здравето на убиеца от Лясковец в пъти повече отколкото за застреляния полицай! Това е равносметката за последствията от лечението на Петко Савов и застреляния от него спец полицай Емил Шарков. Към това трябва да добавим и щетите, които Савов е причинил и на ранените полицаи, които все още са в болница. За тяхното здраве през Здравната каса плащаме всички ние, сочи проучване на Интриги.бг.

Престоят в болницата на Петко Савов, заедно с всички животоспасяващи и хирургически интервенции, най-вероятно ще достигне 10 000 лв. Това изчисли проф. д-р Любомир Игнатов - зам.-директор на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Уважаваният професорс дългогодишен опит подчерта, че здравното заведение, в което той отговаря за лечебно-диогностичната дейност не веднъж е имало подобни случаи на простреляни и е съвсем наясно какво се предприема и каква е цената му. Ако Савов е здравно осигурен всички грижи за него ще бадат за сметка на Здравната каса. Ако не е, тъй като се твърди, че е безработен, похарченото ще си остане за сметка на здравното заведение, допълни докторът на медицинските науки. В случай, че се наложи хемодиализа заради извадения бъбрек, това означават още хиляди левове на месец за сметка на Здравната каса или на здравното заведение, уточни проф. Игнатов.

Според източници от МВР всички служители са застраховани за по 1000 лв. в случай на смърт. Документите, които трябва да се представят в застрахователната компания са толкова много и със срок, че никой от роднините не търси застраховката. Допълнително техните семейства се овъзмездяват по фиксирана методология от МВР. На практика това често означава, че субективния фактор може да е решаващ при определяне на сумата. До момента в подобни случаи семействата на загиналите полицаи получават около 10 000 лв. В случай, че загиналите имат години за пенсия може посмъртно да бъдат пенсионирани и това да увеличи сумата, която семейството им ще получи. Застреляния Емил Шарков обаче, няма години за пенсия и роднините му трябва да разчитат на съвеста на главния секретар и министъра при определяне на обезщетението. Дори вдовицата и децата за загинал служител да получат всичко по закон, то се равнява на година - две заплати, ако родственикът им е жив. Тук не коментираме нематериалните щети от подобна смърт, защото те на практика не могат да бъдат компенсирани по никакъв начин.

Застрахователната премия за ранените барети е в пъти по-ниска от 1000 лв. В случая, че поискат да я получат, ще им отнеме доста време и усилия в събиране на документи и представянето им пред застрахователната компания. За операции на крайници например, обезщетението е около 60-80 лв. За тази сума всеки полицай сам си преценява дали си заслужава прясно опериран да търпи болки докато събира и представя нуобходимите документи.

Ще пропуснем и сумата, която е вложила държавата в живота, здравето и обучението на всеки един от жертвите на Савов. Както и факта, че евентуалната инвалидност на един от беретите отново ще е за сметка на данъкоплатците.

Като теглим чертата се оказва, че системата в България е крайно порочна. При нея рядко живият престъпник е по-ощетен от жертвата си. Хуманизмът по принцип би бил похвален, ако като в случая, не е в толкова грешна посока!


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама