Почти 2000 места са свободни след второто класиране за гимназиите в София

23.07.2021 / 21:46 0

Снимка: Pexels

Служебният екип на просветното министерството препоръчва присъствено обучение в училище през следващата година и онлайн обучение само в краен случай. Анализ е показал, че при дистанционното обучение са се понижили резултатите на голяма част от учениците. Министър Николай Денков призова учителите да се ваксинират и то точно сега, преди новата вълна. В същото време стана ясно, че в столицата има над 1900 свободни места за осмокласници след второто класиране.

Близо 60% от директорите на училища твърдят, че знанията на учениците са са влошили. Броят на неизвинените отсъствия е скочил със 70 на сто. Над 43 000 ученици нямат компютър или лаптоп, над 34 000 нямат достъп до интернет. Очаква се нарастване на отпадналите ученици. Затова служебният екип предлага присъствена учебна година с минимум онлайн обучение.

В краен случай трябва да се пристъпи, но действително само в краен случай, каза проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

Едно от нещата, които са направени, е кампания за повишаване на броя на ваксинираните учители. За съжаление засега те са между 30 и 40 на сто в най-оптимистичния вариант. Ваксинираните учители ще получат два дни отпуск.

Всички знаци подсказват, че е много вероятно вълната от Делта-варианта да дойде преди началото на учебната година. Затова моят апел към всички учители е да използват максимално следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемиологичната обстановка, сега е момента, обясни проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

Заради дистанционното обучение се е разтворила ножицата между децата с най-високи и с най-ниски резултати. Половината от седмокласниците имат двойки и тройки по математика, в същото време в столицата баловете за гимназия скочиха.

Днес стана ясно, че 1995 са свободните места в София след второто класиране. Места има дори в най-желаните гимназии. Три са те в СМГ, в 91-ва немска и ТУЕС -по две, в 73-то училище- 4 ,в 164-та испанска седем, в Първа английска - седем, във Втора английска- шест.

За свободните места могат да кандидатстват некласирани досега ученици както и такива, които не са доволни от мястото си. Те обаче трябва много да внимават.

В момента, в който те си изтеглят оригинала, реално те губят мястото, на което в момента вече са записани. Няма никаква гаранция, реално погледнато местата в най-желаните училища са единични, обясни Ваня Кастрева, началник на РУО, София.

Подаването на документи за третото класиране става на 27 и 28 юли. Самото класиране ще бъде обявено на 29 юли.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама