Посолството на Русия в България поиска безвъзмездно и безсрочно ползване на Паметника на Съветската армия и терена му

06.10.2021 / 20:00 3

Снимка: Булфото, архив

Посолството на Русия в България поиска безвъзмездно и безсрочно ползване на Паметника на Съветската армия и терена му

От там са предложили да поемат ремонта и подръжката на Паметника на Съветската армия, известен и като МОЧА. В замяна получи безвъзмездно и безсрочно ползване на паметника и терена му. За това съобщи икономистът и бивш депутат от гражданската квота на "Демократична България" Мартин Димитров във фейсбук.

Това е предложил в началото на тази година областният управител на гр. София Николай Пехливанов, назначен от ГЕРБ, но дошъл от редиците на "Атака" (и два пъти неин депутат), в писмо до МВнР, МРРБ, Министерство на културата, Столичната община и ДАНС. 

Игнатов пита Фандъкова чия собственост е Паметникът на Съветската армия
След като споменава офертата на Москва, Пехливанов описва собствените си проучвания за собствеността на паметника - казус, който многократно е ползван от управляващите в Столичната община като оправдание да не бъде премахнат. Любопитно е, че Пехливанов стига до заключението, че паметникът е недвижим имот и като такъв трябва да му бъде съставен акт като държавна или общинска собственост - което би направило възможно и лесното му отстраняване.

"В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация (Елена Митрофанова бел.ред.) за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация", пише Пехливанов  (оригиналният правопис е запазен).

Преди дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, в чиито рамки е паметникът, предупреди, че конструкцията е нестабилна, опасна и се нуждае от ремонт за над 390 000 лв. Така данъкоплатците може да за пореден път да платят за монумент на армия, окупирала страната им.

Общинските съветници от "Демократична България" пък предложиха за пореден път ПСВ да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Те подчертават нуждата от ремонт смятат, че от юридическа гледна точка не съществуват пречки за демонтажа и преместването му. А решение за това на Столичния общински съвет има още от далечната 1992 г.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Нане (преди 10 месеца)
Рейтинг: 16008 | Одобрение: 2303
Искането няма мярка даването има край
2
1
kaka (преди 10 месеца)
Рейтинг: 52221 | Одобрение: 6401
НИКОГА!!! Стига! Да си копуват апартамети по слънчака или парцели около белия дом в оня голям град зад океана ако искат,но тук НЕ.
2
2
MrBean (преди 10 месеца)
Рейтинг: 97366 | Одобрение: 1801
А аз искам декар до мавзолея на Ленин...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама