Правосъдният министър Янаки Стоилов: Отказът да бъде отстранен Гешев ще се обжалва пред съда

03.08.2021 / 16:28 1

Снимка Булфото, архив

Отказът на Висшия съдебен съвет да се произнесе по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалвано пред съда. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов, който бе вносител на предложението. Освен това ще от Конституционния съд ще бъде поискано да се произнесе по въпроса може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор, предаде tvn.bg.

Стоилов поиска Гешев да се раздели с поста си заради нарушения – разпространяване в публичното пространство на данни, събрани със СРС-та, както и за уронване на престижа на съдебната власт.

Съветът с 12 на 8 гласа обаче прие, е че правосъдният министър не може да отправя такова искане. Това решение ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество“
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
6
ПХК (преди 4 месеца)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
ЯНКИ СТОИЛОВ, не се прави на по велик отколкото си.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама