Проф. Илко Гетов: До месец одобряват втора детска ваксина срещу коронавирус

28.06.2021 / 09:16 0

Снимка Pexels

Имунизирането срещу Ковид обхвана и децата. Прилагането на още една COVID ваксина за деца над 12 години - тази на Moderna, може да бъде разрешено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) още в края на юли. Това заяви пред "Монитор" представителят на България в агенцията проф. Илко Гетов.

Засега е одобрено имунизирането на деца над 12-годишна възраст само с препарата на Pfizer, като се очаква най-късно в края на летния сезон разрешаването и на другата РНК ваксина за подрастващите. Все още е хипотетично дали в бъдеще ще спада тази възрастова граница. В момента текат клинични проучвания за прилагането им при по-малките деца, но не се знае кога ще излязат резултатите, обясни проф. Гетов. По думите му няма информация дали препаратите на други производители на ваксини срещу COVID-19 предстои скоро да се прилагат и при малки пациенти. "Ваксините срещу COVID-19 не са по-малко ефективни при децата.

Напротив, има данни от клинични изпитвания, че при тях ваксините защитават в по-голяма степен от разболяване", обясни проф. Илко Гетов. По думите му при децата се изгражда по-бързо имунитет, защото при тях имунната система работи на по-високи обороти. Той е категоричен, че родителите няма от какво да се притесняват. "Самият факт, че ЕМА е взела това решение, е сигурен знак за родителите, личните лекари и педиатрите, че ваксината е качествена, безопасна и ефикасна и при децата", обясни още той.

В тази връзка ги съветва да предприемат тази крачка, за да е подготвена страната ни наесен от евентуално разпространение на индийския щам. Представителят ни в ЕМА подчерта, че ваксините пазят и срещу този вариант на коронавируса. Това важи с пълна сила и при имунизирането на децата - препаратите ги предпазват от всички щамове, така както е и при възрастните. "Няма доказателства, че нежеланите реакции при децата са по-чести, по-бурни или по-тежки", подчерта още проф. Гетов.

По думите му те са типични като за всяка ваксина - болка на мястото на убождане, леко зачервяване, температура, главоболие. "РНК ваксините по принцип са с ниска честота на нежелани реакции и поради тази причина са разрешени за приложение на децата за разлика от тези с аденовирусна технология, за които все още нямаме информация", коментира още представителят на България в ЕМА. Според него е препоръчително рисковите групи деца (деца със сърдечно-съдови, ревматологични или дихателни заболявания) да се ваксинират, защото са заплашени от тежко протичане на самото заболяване.

Ваксината не е подходяща за деца, които са имунокомпрометирани и са с влошен показател на имунната система, например тези с трансплантации. "Не може да се извади общо заключение и препоръка кои деца да се ваксинират и кои не", обясни още проф. Гетов. По думите му лекуващият лекар трябва да прецени дали това е подходящо и да се извади заключение. Ваксинирането на малките става със съгласието на родителя или настойника. Според проф. Гетов при положение че страната ни разполага с достатъчно ваксини, би следвало всеки да се възползва от тази възможност - и малки, и големи. По думите му правилно досега приоритетно са били ваксинирани възрастните хора, тези със съпътстващи заболявания и рисковите групи. "При нас феноменът, който се получи с наличие на достатъчно ваксини, позволява да бъдат обхванати и децата. В другите държави все още има недостиг на ваксини", коментира още представителят ни в ЕМА.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама