Проф. Кантарджиев за салмонелата в пилешкото: Варете, печете, пържете добре! Защото бебе и малко дете може да умрат от нея

06.12.2019 / 07:55 3

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg

кадър Нова тв

Салмонелата е токсикоинфекция. Т.е. такава зараза може да присъства в месото, млечните продукти и яйцата, ако храната се съхранява на високи температури. Микробите се умножават и стават опасни. Ако обаче храната се съхранява в хладилник, няма проблем. Салмонелата са микроби, които са в много от храните. През 90-те години се знаеше, че ако много внимателно се изследва пилешкото месо, в около 10% от пилетата имат салмонела в малко количество, в телешкото - 7-8 процента. Но когато храната се съхранява правилно - в хладилник, обработва се правилно на високи температури, няма никакъв проблем за ядящите. Това, че си пипнал заразено месо, а след това си пипнеш устата или детето, няма никакъв проблем. Но ако с тази мръсна ръка пипнеш свинското месо или някакво млечно произведение и то остане на топло, след няколко часа то вече ще е опасно за ядене. 

Това коментира в студиото на Нова тв директпорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод новината, че на българския пазар има над 100 тона заразено със салмонела пилешко месо от Полша.

При салмонела те заболява стомаха, има повръщане, често ходене по голяма нужда. Получава се възпаление на тънките черва, обясни докторът.

Фирмите, ако направят от такова заразено месо колбас, който е термично обработен, няам никакъв проблем, увери професорът.

Разберете, термичната обработка унищожава микробите. Опушването обаче е нещо друго. От един месец няма завишаване на салмонелите при хората. Образования човек като влезе на нашия сайт ще види, че няма завишаване на заболелите. Спасението е в термичната обработка и консервантите, които от 90-те години започнаха да слагат в храните. Те именно рязко намалиха салмонелозата, но не я ликвидираха, поясни Кантарджиев.

По принцип най-доброто е да не се допуска зараза до пазара, посочи още той.

Варете, печете, пържете добре! В супа никога не може да остане зараза след като е вряла. Ако се пече цяло пиле обаче може да остане в средата недопечено, допълни Кантарджиева. Внимавайте, защото бебе може да умре от салмонела. Малко дете също. Бременна може да направи големи проблеми, ако се отрови със салмонела. 

Човек трябва да внимава какво яде при такъв контрел на храните, особено в нашата страна, завърши той.



Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Чичо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 42850 | Одобрение: 6480
Албански резак, твоят аллах щя те накаже. какво това е свинско и алкохол. Всъщност няма да те накаже, изброените неща само си ги виждал и то не всички.УхиленУхиленУхилен
2
1
айки (преди 9 месеца)
Рейтинг: 19598 | Одобрение: 6863
   как ще е вредна салмонелата....по телевизията казаха ,че няма страшно....само дето не казаха ,че е полезна......който я е внесъл да бъде съден ....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама