Проф. Николай Слатински: ”Хемус”, 10-20% БВП или приказки едно към гьотере

25.04.2019 / 10:53 5

Автор: проф. Николай Слатински, цитиран от FrogNews

”С построяването на ”Хемус” БВП ще се вдигне с поне 10-20%.” Ох, като математик за мен между 10 и 20 процента, когато става дума за БВП, както казват в Одеса, има две големи разлики. Още повече пък когато иде реч за една магистрала. То така ако се вдигаше БВП, да строим само магистрали и ще построим живота нов, ще задминем европейците и румънците дори.

А като перничанин ми иде да използвам типично нашенския израз: Така си ма'а!

Езикът на властта трябва да бъде ясен, точен, обоснован и верифицируем. Иначе се говори едно към гьотере, разтягат се локуми от типа "И деца ще ви направим!, хвърля се прах в очите на обществото, олеква самата власт и се чалгизира мисленето на хората по отношение на сериозните проблеми на държавата и нейната модернизация.

Но вече като българин мен ме интересуват не пунти-мари и шменти-капели, а далеч по-прозаични неща:

Кога ще бъде построена цялата "Хемус"?

Колко пари ще бъдат инвестирани в това строителство и как те се съотнасят към разходите за аналогични магистрали в други европейски, че и балкански държави?

Какво ще бъде качеството на построеното и няма ли да се случи като отсечката между София и Перник - да се напуква асфалтът, да се затварят тунели, да тръгват свлачища, периодично да се затваря едното платно?

Кой и как ще контролира строителството, сроковете, качеството, изразходваните средства и как ще се ограничат корупционните практики, неизменно свързани с всяко едно строителство в Отечеството ни любезно през последните години?

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
8
опетков (преди 11 месеца)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Слатински, уж си математик, пък си се вързал и пишеш глупости. Естествено, че ще се вдигне БВП с 10-20% за следващите има няма 10 години. ББ не е дал срокове. На умника, нарекъл се "морски" ще му кажа, че магистралата ще се строи от държавна фирма и никакви "бизнесмени" не ще могат да си напълнят джобовете. Ще видим кои държавни чиновници ще си купят нови апартаменти и по-лесно ли се краде от държавното. Не мога да разбера и какво "фиаско" е била Тракия, да не би да се е изпарила? Така както се очертава, магистралата вероятно ще се завършва от червените лапачи, огладнели като въшки и тогава ще видите "фиаско" и голямото крадене.
22
6
Морски (преди 11 месеца)
Рейтинг: 19070 | Одобрение: 7080
Хемус се очертава да бъде поредната финансова дупка от която ще цоцат "бизнесмените" и поредното фиаско,подобно на магистрала Тракия.Не може да се очаква качество,след като се влагат само половината да речем пари,а останалите отиват по разни джобове!
29
12
Yann (преди 11 месеца)
Рейтинг: 34976 | Одобрение: 13976
Добри въпроси, но ще останат без отговор от ГЕРБ.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
30
7
горан (преди 11 месеца)
Рейтинг: 4556 | Одобрение: 2081
всичко е пунта мара при ГЕРБ, време е да ги изметем на изборите

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама