Проф. Николай Витанов: Много се лъже покрай тази война

29.03.2022 / 15:56 1

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Снимка Фейсбук, Николай Витанов

Проф. Николай Витанов изнесе актуални данни за коронавирас в България. Математикът направи и интересен коментар за войната, която Русия води в Украйна. 

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 29 март 2022 г.

Както винаги, първо - пандемията, после - войната.

Не сме забравили, че днес е ден девети на двуседмичното спиране на даването на прогнози от моя страна. Ще ви разказвам само текущата ситуация. Почва да ви става ясно колко ще бъда изместен от всезнаещите капацитети от Ганковото кафене и от юрдеците от локвите пред кафенето.

Капацитетите пак пишат отрицателни рецензии как съм разбирал от всичко. Де гиди комплекси. Витанов разбира от няколко неща, не от всичко. Но откаквото разбира, разбира. Няма да мине този изтъркан номер. Между другото, да не би да завиждате?

Юрдеците крякат. Те са ясни. Осмислят живота си чрез крякане по другите. Вместо да вземат да постигнат и те нещо. Тежка е съдбата юрдешка.

Но все пак има 5 дни още. Да почакаме, може и да излезе някоя добра прогноза.

Сега за пандемията

1. Базовото репродуктивно число - и днес е 0.96. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре. Здравната система продължава да се разтоварва. "Хари Сердън" е стабилен. Това е констатацията. За прогнози

в следващите 5 дни - юрдеците и рецензентите от Ганковото кафене. От понеделник - пак аз.

2. Няма суперпожар. Ами няма, какво да правим сега. Няма.

Паднахме под 1500 случая на ден. Гасим дифузното разпространение. Както отдавна съм ви писал, от вас се иска едно единствено нещо - да държите сценария "Хари Селдън" стабилен като спазвате все по-малкото количество мерки. Оттам нататък, както виждате, сценарият си върши работата точно в предвидените срокове. Падна зеленият сертификат, пада извънредната епидемичноа обстановка. Следващите цели са: изкарване на спокойни Великден, Гергьовден и 24 май, спокойно лято. Виждате, че каквито мерки не са необходими, веднага падат. Има точни математически критерии кога трябва да падне нещо и виждате, че те са добре направени - нещата следват естествения си ход. "Хари Селдън" ще приключи тази вълна. Само го дръжте стабилен.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Няма. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос. Леглата се освобождават така, че да има, ако се наложи. Не трябва да се учудвате - като имаш добри математически индекси, по които де се ориентираш, ще си направиш оптимизацията на леглата и няма да сбъркаш.

4. Да няма тотален локдаун. Има ли - няма. Ще има ли, ще ви кажат юрдечетата и рензентите. То вече се вижда от самолет,

дали ще има, но хайде, ще изтрая още 5 дни.

5. Смъртността - полекичка спада. Както бе прогнозирано.

Виждате, че има дни, в които смъртните случаи са едноцифрено число. В "Хари Селдън" е заложено броят на такива дни да почне да расте.

6. Украинците и пандемията - пристигащите украинци вдигат ли заболеваемостта. Не. Вие изненадани ли сте от това? Не.

7. И тъй - социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий "Хари Селдън". Нещата са под контрол. Така ли е? Така е. Падат ли мерките в предвидените срокове - падат.

"Хари Селдън" ще свърши работа. Просто го дръжте стабилен.

8. Картата днес. Виждате, че ситуацията се подобрява. По гръцката граница е спокойно. Новият вариант на Омикрона го няма. Държим така, гасим дифузното разпространение и после да се пробва да си го пали пак. Ако сме тарикати, няма да му се получи. Така е изчислен сценарият "Хари Селдън". Но, от вас зависи.

Сега за войната. Тук вече по-сериозно и с прогнози.

За войната не съм казал, че няма да правя прогнози.

1. Какво писах - войната няма да е кратка. Писах ви за 3 месеца и 45 000 убити руски войници. Пак да кажа - внимателно си проверявайте източниците на информация.

Много се лъже покрай тая война.

2. Техническото пречупване.

Към средата на април ще видим какви са резултатите от това. Това, което виждам аз е следното. И двете страни търпят загуби, но капацитетът на украинската армия е по-малък и тя първа ще се пречупи технически. За да не стане това трябват огромни оръжейни доставки от западно направление. Засега ги няма.

3. Психическото пречупване.

Виждате какво става - Украйна бавно се превръща в руина. Какво ще има да става - още повече от същото. Бойният дух и

двете армии все още е достатъчно добър. Мариупол падна - това го призна дори кметът на града. Мариупол е по-голям от Пловдив. Тежък психически удар по украинския боен дух. Затова спряха да говорят за него. Хуманитарната ситуация вече не е интересна - руснаците значи са превзели града, да се оправят. Скоро ще има нов, все още неразрушен повод за оплакване - Чернигов.

4. По фронтовете. Скъсяването на фронтовата линия.

Тези, които четете тия сводки, изобщо не сте изненадани от хода на бойните действия. Без да съм от руския генерален щаб, добре ви описвам какво става и какво има да става. А то е следното. Мариупол падна (очаквано). Следва битката при Краматорската дъга. Тя щу реши съдбата на украинската територия на източния бряг на Днепър. Бъде ли унищожена украинската групировка при Краматорск и Славянск (а тя е около 60 000 души) в Харков, Днепропетровск и Запоржие ще стане много напечено. Последния път ви казах да гледате какво става при Изюм. Гледайте какво е растоянието от Изюм до Краматорск и Славянск. Единият основен удар на руската армия се очаква да е там. Другият се очаква да е от юг, от Донецк в посока Краматорск. Битката при Краматорската дъга ще е доста крупно сражение. Прекъсне ли се връзката на украинската групировка там с базите в Днепропетровск и Запорожие, тази групировка е обречена. Гледайте. Руснаците привършват подготовката за настъпателната операция.

По другите фронтове, както ви писах, руската армия има за цел да скове украинските войски, за да не могат те да помогнат на Краматорската групировка. Задава се крупно стратегическо сражение, за което вие, които четете тези сводки, бяхте отдавна предупредени. Виждате, че математиката може да ви помогне да разберете какво става по бойните полета и да прогнозирате нещата с добра точност, дори да не сте от съответния генерален щаб. Съдбата на източна Украйна ще започне дасе решава до края на тази седмица. Сражението няма да свърши бързо. 5 дивизии не се разпарчадостват за 5 дни. Е, с цар-бомба може, но такива оръжия няма да бъдат прилагани. Руснаците разрушават Украйна и без оръжия за масово поразяване. Чудя се как не са се появили още белите каски и театрото с атаката с химическо оръжие. Но има враме и това да видим. Затова ви пиша пак - не се ловете на пропагандата. Помнете Бисмарк - и двете страни яко ще послъгват.

.Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля", написа в личния си профил във фейсбук Николай Витанов.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 4 месеца)
Рейтинг: 52020 | Одобрение: 6730
И това го казва най - големия лъжец в държавата?.....Болест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама