Проф. Овчаров одобри Френското предложение за РСМ

23.06.2022 / 13:59 5

Снимка Булфото

"Петел" следи дебатите относно френското предложение за присъединяването на съседна на България държава към Европейския съюз.

Един от най-яростните противници на свалянето на ветото пред Скопие - проф. Николай Овчаров, излезе с позиция, че френско предложение относно присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС на този етап е най-подходящият вариант, който България може да получи, пише marica.bg.

„В съгласие с другите двама говорители на НКМ, професорите Ана Кочева и Пламен Павлов, заявявам, че като цяло одобряваме изказаната по-рано позиция на Политическа партия ГЕРБ и на нейния председател Бойко Борисов по отношение на т.нар. френско предложение относно Република Северна Македония. Всъщност е по-добре то вече да бъде наричано "предложение на Европейския съюз", се посочва в позицията.

Това предложение трябва да се разглежда и отстоява от българската дипломация като рамка, в чиито граници тепърва предстоят преговори, което трябва да бъде ясно разписано в съответните документи, отбелязва проф. Овчаров. По думите му е добре, че в тези преговори вече страна става ЕС, чийто член е Република България.

„Именно в тези преговори ще трябва да се намерят подходящите и удовлетворяващи българската страна решения относно историческата и езиковата проблематика. И веднъж завинаги да се забрави думата българско "малцинство" в РСМ, която някои политици неразумно употребяват в изказванията си. Защото, както се видя от последните два дни, в България вече се надигат македонисти, претендиращи за "македонско" малцинство у нас“, се посочва в позицията.

„Сега топката е в полето на РСМ. И сега ще стане ясно колко тя действително иска да стане член на ЕС. Нещо, в което лично аз дълбоко се съмнявам“, отбелязва проф. Николай Овчаров.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Off Road (преди 1 месец)
Рейтинг: 6321 | Одобрение: 1771
Много уважавам професор Овчаров, но мисля че тук леко се опитва да подвежда хората, които го харесват. Проблема е, че веднъж снето ветото, изпълнението на изискванията на "френското споразумение" ще бъде оценявано от ЕК, а не от България. Аз също не бих се натискал за признаване на българско малцинство в РСМ, но то е защото не е малцинство. А и много е интересно че отвъд РСМ в Албания има българско самосъзнание, а в РСМ няма, раиш. Май крайно време е да призная македонския си произход и да обява автономия у дома.
3
6
gros33 (преди 1 месец)
Рейтинг: 2333 | Одобрение: 8
Недей обръща толкова внимание на неща които не разбираш. 🙂 Пък и едва ли си разбрал коментара ми. Жив и здрав. Да, никакъв не е Николай Овчаров, освен че е в позицията на лобист в случая! 
Нападането на противника с обиди и етикети е известно като логическа грешка (argumentum ad hominem).... говори за (!!!) слабост, нисък интелект и липса на аргументи! 😉
0
6
Голям праз (преди 1 месец)
Рейтинг: 20587 | Одобрение: 3357
А бе gros33, защо имам чувството, че ти си ѝ Магариди, и Гогата, и един преди време с чаршаф, и още някоѝ тролове!!! Ще те питам и тебе: Коя тор е по-качествена - птичата или оборската?!?!?!?
1
1
Ко? Не! (преди 1 месец)
Рейтинг: 6620 | Одобрение: -520
gros33 преди да се беше изказал да беше се поинтересувал малко в качеството си на какъв се изказва проф. Овчаров. Потърси и прочети какво е Национален кръг "За Македония" (НКМ), кои са там и ще разбереш в качеството си на какъв се изказва проф. Овчаров. И само да обърна внимание, че коментара ти е в рязък противовес на написаното в подписа под коментара ти.
5
6
gros33 (преди 1 месец)
Рейтинг: 2333 | Одобрение: 8
Одобрил? 🙂 Тоя Николай Овчаров какъв е? Някакъв шеф-диригент на Републиката ли, с чието одобрение или неодобрение се случват нещата? 
Нападането на противника с обиди и етикети е известно като логическа грешка (argumentum ad hominem).... говори за (!!!) слабост, нисък интелект и липса на аргументи! 😉

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама