Проф. Румен Кънчев: Борисов върви крачка напред, две назад

17.10.2020 / 17:57 2

снимка Булфото

Премиерът Бойко Борисов върви крачка напред, две назад, по ленински. Кабинетът е непоследователен  по отношение на външната политика. Не е ясна позицията нито по отношение на Русия, нито по двата гигантски договора за членство с НАТО и ЕС.

До момента нашата армия, единствена в НАТО, на 90% си служи с руско оръжие. В международните отношения най-съществена е предвидимостта на партньора. Борисов е непредвидим и по отношение на връзките между ЕС и Турция. Това заяви в „Студио Банкеръ“ проф. Румен Кънчев, преподавател по “Теория на международните отношения и геополитика” и съучредител на партия „Републиканци за България“, предаде frognews.bg.

Лично аз не смятам, че президентът Радев е разединител на нацията – теза, която непрестанно се налага. Като изключим жеста ала Че Гевара, нормален за един дългогодишен армейски командир, призивът „Мутрите вън“ е обединяващ и за леви, и за десни, той инспирира прогонването на корупцията. Що се отнася до хипотетичната промяна на външнополитическия курс от страна на президента, той нито има такава възможност, нито някой би му го позволил, коментира той.

Наблюдавайки политическите елити в държавата, имам чувството, че те не познават съвременния капитализъм. Последният конгрес на БСП също го демонстрира. Модерните социалистически партии имат съвсем друг анализ. Днешният капитализъм е силно променен от времето на Смит и Рикардо. Хабермас, който го критикува от леви позиции, казва, че в съвременния капитализъм вече не говорим за демокрация, а за масова демокрация, за масово общество. За държава на благоденствието и за цената на това благоденствие, която се плаща с ограничаване на свободите. Това говори за определени тоталитарни тенденции. БСП с нищо не показа, че познава този капитализъм, посочи професорът.

Очаквам РБ да се развие като ценностно-политическа формация в Макс-Веберовия смисъл на понятието. Когато Вебер, един от ярко десните социолози на 20 век, се опита да обясни духа на капитализма, той констатира, че тази обществено-икономическа система произлиза от протестантската етика и в основата й стоят морални ценности. Точно това е много необходимо на съвременното българско общество, каза още умен Кънчев.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 169685 | Одобрение: 9530
А скоро и две напред към затвора....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
Пешо от Виница (преди 1 месец)
Рейтинг: 61920 | Одобрение: 22420
Относно РБ и Макс Вебер. Не е лошо да се знае ,че когато е писал Вебер/ 1904-1905г/ той просто е използвал миналото към настоящето и с поглед към бъдещето. Но времената се менят и  концепцията за Пуританската етика в днешния свят изглежда малко анахронично...Ако се отнася само до интелектуалното развитие,то може и да е прав. А що се касае до БСП,те са все още във времето на създаването на първите просветни дружества  пак по същото време -1904година,но в Санкт Петербург.За съжаление...,защото автократизма ги гони яко. Ама и аз,що ли се чудя...нали се учим от бащицата Сталин, а сега и от тиквата...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама