Проучване от агенция "Тренд": Половината българи са против приемането на еврото

09.10.2021 / 02:45 3

снимка: Булфото

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19% отговарят "към по-добро", 47% "към по-лошо", 15 на сто казват, че нищо няма да се промени, 19% остават без ясна позиция.

Цели 58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това показва проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран от b2b Media за пета поредна година.

Допитването е проведено през септември тази година и показва, че към момента едва 21% от българите одобряват смяната на лева. 21 на сто са отговорили, че не могат да преценят, пише money.bg.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на мнозинството от запитаните - цели 71% смятат, че въвеждането на единната европейска валута ще доведе до повишаване на цените в България.

65 на сто са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това е и един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44 на сто не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по това дали България ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото. Над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15 на сто са съгласни с твърдението, че присъединяването към еврозоната ще намали лихвите по кредитите. 46% смятат обратното, а 39 на сто не могат да преценят.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kaka (преди 10 месеца)
Рейтинг: 52221 | Одобрение: 6401
Как разбраха че е половин България като половината и най-работната  част от населението е на вън и получава в евро та дори и остават пари за да пращат милиарди в евро в България и да подържат родителите си и близките тук защото държавата я няма. Не съм чувал от тази богата бойкова държава някой да е пращал пари навън.А цените  тук вече се в пъти по високи от вън и когато ги преобърнеш в евро ще разбереш че живеем в най скъпата държава.
0
2
ПраБългарин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 51102 | Одобрение: -26908
И аз вече съм против еврото, като гледам как се заби държавата от тези некадърници, само ще ни е до еврото след нова година...
2
0
Чичкото (преди 10 месеца)
Рейтинг: 81394 | Одобрение: -3476
Много по вече от половината Съгласните са тези които и сега работят с евро Тези които омат пари а не работещите бедни или пенсионерите Хората се страхуват не от самото евро като валута а от това че неговото приемане ще повлече след себе си ново подскъпване на всичко
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама