Радев с изявление на английски пред Байдън

09.12.2021 / 16:55 8

снимка Булфото

 Българските институции доказаха, че могат да се проведат честни избори. Това заяви държавният глава Румен Радев на Среща на върха за демокрацията по покана на американския президент Джо Байдън.

"Демокрацията и универсалните човешки права са изправени пред постоянни и тревожни предизвикателства по целия свят. Затова са ни нужни борци. Исках да свикам срещата, защото в Съединените щати знаем много добре, че обновяването и заздравяването на демокрацията изисква постоянни усилия", каза Байдън.

Администрацията във Вашингтон обеща двудневният форум да бъде последван от година на действия за укрепване на демокрацията, застрашена от авторитарно управление в много части на света.

Президентът е заявил, че българското общество е доказало, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма:  

"Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите", е посочил Румен Радев.

Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори.

Заяви още държавният глава Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на САЩ  Джо Байдън.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн на 9 и 10 декември, участват държавни и правителствени ръководители от цял свят, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции.

Срещата на върха за демокрацията се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои предизвикателствата, които страната ни срещна след началото на прехода към изграждане на демократично общество преди 32 години.

„Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция“, подчерта Румен Радев. Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава определи именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление.

Румен Радев приветства активния обществен дебат, в който борбата с корупцията е определена като основен приоритет, както и за укрепване на независимостта на съдебната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес.

Държавният глава заяви, че отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности и открои основополагащите ценности и моралната насока за развитие на обществата, съдържащи се в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и международни партноьори.

Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин, подчерта Румен Радев и призова за още по-активни общи действия в международен план за борба с корупцията.

Държавният глава открои като пример в тази насока подкрепата за българските граждани, изразена с резулюцията на Европейския парламент от 2020 г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона „Магнитски“, както и доверието, което демократичната общност у нас възглага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът посочи също така, че по своя демократичен път България няма да пести усилия за ефективно преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието на гражданите в институциите.

„Никое постижение в сферата на върховенството на закона не бива да се приема за даденост“, заяви още в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията държавният глава Румен Радев.

Източник: БНР, epicenter.bg, dariknews.bgПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
kaka (преди 6 месеца)
Рейтинг: 50502 | Одобрение: 6112
Добре дава отчет на добър англииски,но не разбрах защо една независима европейска държава като България трябва да се отчита пред държава от друг континент? Единственото което ни свързва са емигрантите ни и членството в Атклантическия съюз. И като всичко е наред с престъпността как е възможно в Българския парламент да има доказан престъпник като депутат на име Делян пеевски? Има и още престъпници и то мнозинство от герб ,но те все още не са документално доказани.
0
4
Чичкото (преди 6 месеца)
Рейтинг: 79841 | Одобрение: -339
Много думи без никакво реално значение ВСКИЧКО ЗАПОЧВА СЪС ЩЕ И ЗАВЪРШВА С ЕДИН ДЕН
Истината преди всичко
1
7
ПраБългарин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 48504 | Одобрение: -27021
на герб резултата не е мръднал, а на останалите партии да се чудиш какво става УхиленУхиленУхилен
0
3
142006 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
ЧЕСНИ ЗА ЧЕСНИТЕ АКА ПРОСТО НЯМА ТАКИВА
1
1
аха (преди 6 месеца)
Рейтинг: 9361 | Одобрение: 2441
НИЩО НЕ РАЗБИРАМ-НИЕ ВАСАЛИ ЛИ СМЕ,ЧЕ СЕ ОТЧИТАМЕ НА ЯНКИТЕ-КАТО КАКВИ НИ СЕ ЯВЯВАТ 
4
2
Cтамат (преди 6 месеца)
Рейтинг: 9306 | Одобрение: 3031
Благодарение на добрата работа на МВР и пресиране на купения вот и търговците му, това бяха най-честните избори в България. Гербавите крадци бяха отстранени от хранилката, но трябва да бъдат съдени!
2
9
KRISTINCHO (преди 6 месеца)
Рейтинг: 10763 | Одобрение: -5372
Много честни избори, но за кликата на Радев. 
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе, комунист, циганин или коза.
1
0
ас (преди 6 месеца)
Рейтинг: 104197 | Одобрение: 19432
да си земе един противогаз за всеки случей. знае ли човек байдън може да се насере по време на срещата.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама