Робот извърши първите микрохирургични операции

14.02.2020 / 02:15 0

fakti.bg

Съвременната микрохирургия включва свързването на съдове с диаметър от 0.3 до 0.8 мм, което налага определени ограничения, свързани с точността на ръцете на хирурга. Следователно използването на роботизирани системи в особено прецизни операции, като тези значително ще опрости манипулациите и ще увеличи тяхната ефективност.

Роботизираната система MUSA на MicroSure (MicroSure, Eindhoven, Нидерландия) е малка по размер инсталация, която може да се монтира на операционната маса с микроскоп, осигуряваща лесно интегриране в операционната зала с минимални промени в инвентара. В момента системата MUSA е тествана при 20 жени с рак на гърдата.

Устройството показа отлични резултати при свързване на съдове с диаметър от 0.3 до 0.8 мм. Оценката на качеството на операцията, извършена с помощта на робота, беше извършена след няколко месеца, анализирайки резултата от заздравяване и възстановяване на свързаните съдове.

Лекарите бяха особено доволни от резултатите от тестовете и потвърдиха, че работата е извършена на ниво високопрофесионални хирурзи. Единственият недостатък на роботизираната система MUSA е времето на операцията, което възлизаше на 115 минути, докато професионален хирург изпълнява тази задача за 81 минути.

 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама