Румен Радев пристига във Варна, за да участва в древната корабостроителна традиция

16.06.2022 / 15:58 3

снимка Булфото

Румен Радев пристига във Варна, за да участва в древната корабостроителна традиция. 

А именно - залагането на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България.

При залагането на кила ще бъде спазена древната традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 г.

Събитието ще се състои в корабостроителния завод „МТГ-Делфин“ в село Езерово утре.

В събитието ще вземат участие министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Изпълнението на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“. Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, с включени ЗИП и обучение на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтите органи на ВМС, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок.

Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ “Делфин”, област Варна. Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на 2022 г. предстои да се платят още 16 млн. лв.

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория - името „Смели” и бордови номер 11. По този начин ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на плавателни съдове, отличили се със своите действия, предаде морето.нет.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
11
Чичкото (преди 2 месеца)
Рейтинг: 81889 | Одобрение: -4051
Същото правеше ББ ПРЕДИ
Истината преди всичко
2
4
кико (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1856 | Одобрение: 56
Да не забравяме,че това е виновника за положението в което се намираме!   Заради амбицията му за власт ни натресе Канадския мошеник и компания!  Сега се извърта на 180 градуса,но ние ПОМНИМ!
1
12
Мракобес (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48343 | Одобрение: 748
Много добре! Браво! Е МТГ са стари кумоняги : )))), ма нейсе ;)
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама