Русия проведе учения за изключване от световния Интернет

22.07.2021 / 14:26 2

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Pexels

Учения за изолиране на Runet от глобалната мрежа се проведоха в Русия, съобщава РБК, позовавайки се на източници и материали от работната група по информационна сигурност към ANO на цифровата икономика.
В ученията, които се проведоха от 15 юни до 15 юли, присъстваха оператори на Голямата четворка (MTS, Beeline, Megafon и Tele2), както и Ростелеком, Транстелеком и ER-Telecom Holding ".


„Изпробвана е възможността за физическо прекъсване на връзката на руската част от интернет“, каза източник пред РБК на телекомуникационния пазар.
Според друг събеседник на изданието „упражненията са били успешни“. Официалното обобщение е насрочено за 31 август.
Припомнете си, че руският президент Владимир Путин още през ноември 2017 г. поиска да разработи автономни системи за управление на интернет, които да спасят мрежата от „господството“ на САЩ.
Министерството на телекомуникациите и масовите комуникации заедно с Министерството на външните работи получиха указание да се споразумеят със страните от БРИКС за създаването на фактически паралелен Интернет - собствена система от сървъри на имена на коренни домейни (DNS), която да „дублира“ съществуващата такава, би била независима от контрола на международните организации и би защитила броя на руските потребители от „целенасочени въздействия“.

Международният проект за отделен интернет се провали и властите решиха да го направят сами. Година по-късно се появи закон "за суверенния интернет", който изисква не само да се осигури възможността за автономна работа на Рунета и да се сведе до минимум прехвърлянето на данни в чужбина, но също така въвежда строг контрол върху трафика в рамките на Руската федерация, разширявайки функциите на Роскомнадзор.

Така че, съгласно проекта, целият трафик в Русия трябва да преминава през обменни пунктове, одобрени от RKN. За целта мобилните оператори и интернет доставчиците трябва да инсталират оборудване в своите мрежи, с помощта на което отделът може да пречи на потоците от трафик, както и да блокира забранени ресурси.

В края на 2019 г. правителството изготви списък със заплахи, които, ако бъдат приложени, ще се превърнат в официална основа за Роскомнадзор да започне централизирано управление на трафика в страната.
Списъкът включва: заплаха от предоставяне на достъп до забранена информация или блокирани ресурси, заплаха от кибератаки и други информационни въздействия върху комуникационните съоръжения и мрежи, в резултат на което тяхното функциониране може да бъде нарушено, заплахи от нарушаване на наличността на информация онлайн ресурси на властите за гражданите, заплахите от нарушаване на информацията, сигурността на автоматизираните системи за контрол на мрежите на телекомуникационните оператори и редица други.

През февруари 2019 г. Путин заяви, че Интернет е изобретение на западните специални служби, които „седят там и всички слушат и натрупват информация за отбраната“, а две години по-късно той нарече интернет заплаха, която може да унищожи обществото отвътре. Според Путин Интернет трябва да бъде подчинен на моралните закони.
Подготовката на инфраструктурата за прилагане на закона "за суверенния интернет" се планира да приключи до края на 2021 година. В рамките на такъв период, в съответствие с националната програма „Цифрова икономика“, информационната система на Центъра за наблюдение и контрол на обществената комуникационна мрежа (IS CMU SSOP) трябва да работи. Първият етап на IS CMU SSOP е създаден през декември 2019 г. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Вин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 2992 | Одобрение: -48
Процентите на желаещите да емигрират на момента ще се удвои в момента на отцепването на Северната бензиностанция от света!
2
0
Ко? Не! (преди 6 месеца)
Рейтинг: 3721 | Одобрение: -54
Сигурен съм, че ако властите решат могат да го направят. В Русия има достатъчно кадърни и добри инженери и IT специалисти. В едно обаче не биха могли да убедят никой разумно мислещ човек, че целта на занятието е предпазване на руските потребители. Целта разбира се е предпазване на властта при екстремни ситуации от руските потребители. Информационния контрол без изключения трябва да е под контрол и през цедка ;)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама