Съдът определи 200 000 лева гаранция за нидерландец, обвинен за контрабанда на прекурсори за наркотици

21.01.2022 / 16:18 2

сника "Петел"

Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. размера на паричната гаранция на подсъдим за контрабанда на наркотици в особено големи размери. През декември 2021 г. Варненският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение на Роберт П. от „задържане под стража“ в „гаранция в пари“ в размер на 100 хиляди лв. Прокуратурата протестира определението пред настоящата инстанция. 

Роберт П. и Курт М. са подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за производство на синтетични наркотици. Двамата нидерландски поданици отговарят по обвинение за това, че са пренесли веществата през Пристанище Варна - Запад между януари 2017 и март 2018 г.. След като Апелативен съд – Варна отмени присъдата на Варненския окръжен съд, делото по същество отново се разглежда от първата инстанция. 

 Прокуратурата счита делото за казус с изключителна фактическа и правна сложност, което привежда като аргумент против прекомерността на срока за задържане. Държавното обвинение акцентира и върху обществената опасност на дееца и тежестта на престъплението. Защитата на подсъдимия настоява, че арест, надхвърлящ 3 години и 7 месеца действително е прекалено дълъг, включително съобразно практиката на Европейския съд за правата на човека. 

Съставът на Апелативния съд намери протеста на прокуратурата за частично основателен. Според въззивната инстанция, размерът на паричната гаранция от 100 хиляди лв. е прекомерно снизходителен, относим към тежестта на обвинението. В същото време обаче няма съмнение, че задържането на Роберт П. надхвърля разумните срокове. Чуждият гражданин пребивава в ареста вече 3 години 7 месеца и 14 дни.

В този смисъл решението на първоинстанционния съд да измени мярката му за неотклонение е правилно. Варненският окръжен съд обаче не е отчел в достатъчна степен степента на обществена опасност на деянието и тежестта на извършеното. Затова настоящият съдебен състав увеличи гаранцията на 200 хиляди лв. Този размер ще е достатъчен, за да мотивира подсъдимия към добро процесуално поведение. Апелативен съд – Варна потвърди наложената забрана за напускане на пределите на Република България. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Либертарианец (преди 7 месеца)
Рейтинг: 3844 | Одобрение: -566
Какъв е тоя арест почти 4 години? Тия прокурори да не са командировани от Гуантанамо?!? Ебах тия шибани некадърни копилета. Заради тая и такава злоупотреба с власт, самите те трябва да го изпитат на гърба си, барабар с близките си. Всичката такава гмеж окъпана във власт трябва да бъде избесена. 
Свободата - е възможност да следваш съдбата си!
0
1
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 107779 | Одобрение: 19909
ми така става плащат си хората и варненския съд им опрощава престъпленията.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама