Само в „Петел“: Избори на косъм от смъртта! Неразказаната история за спасяването на човешки живот във Варна

10.06.2019 / 13:23 1

В изборната нощ във Варна има двама припаднали членове на секционни комисии. Единият от случаите е особено тежък. Около 2:45 часа жена се свлича под седалката си, докато чака приемането на изборните протоколи. По думите на свидетели тя буквално посиняла. Оказва се, че си е глътнала езика и се задушава.

Фаталният изход от ситуацията е предотвратен с бързата и точна намеса на други двама членове на секционни комисии. Късметът е, че единият от тях е зъболекарка, която не само заради образованието си, но и заради опита си, знае какво да направи. Другият притекъл се на помощ просто успява да запази самообладание в тази изключително критична ситуация и да асистира. Жената е спасена. По-късно през нощта припада и друг член на секционна комисия, неговото състояние обаче не е толкова тежко.

Информацията и за двата случая не намира място в новините и репортажите за вота.

Свидетелите на случая с припадналата жена обаче решават, че не могат да мълчат, за това, което са преживели и се обърнаха към „Петел“, за да хвърлят повече светлина върху нечовешкото изпитание, в което се превръща участието в секционна комисия по време на вота. Особено за тези, които се налага да чакат за предаването на протоколите в РИК в Двореца на културата и спорта във Варна.

Така се срещаме със седем човека, непосредствено участвали и преживяли спасяването на заплашената от задушаване жена. Те са от различни партии, някои от тях са на коренно противоположни позиции. Събирайки се отново, за да разкажат за унизителното отношение, на което са подложени всички, чакали през нощта на вота да предадат материалите си, те се държат като истински бойни другари. И как иначе, все пак заедно са спасили един живот...

За избегнем възможността за политически и лични спекулации, ще цитираме само първите им имена и няма да споменаваме кой на коя политическа сила е представител. За това има и още една причина – самата пострадала категорично отказва да говори за случая. Някои твърдят, че причината за това е натиск, който ѝ е оказан по няколко линии... Никой обаче не може да даде доказателства за това.

„Това, което хората наричат „гълтане на езика“, не е адекватно определение. Става въпрос за пропадане на основата на езика в дихателните пътища, което затруднява дишането“, коментира Алблена, докторът, който спасява жената от задушаване. Тя споделя, че дори и медик не винаги може да реагира адекватно в подобна извънредна ситуация, ако му се случва за първи път. За добро или за лошо, Албена вече има такъв опит преди години, след подобен случай със собственото ѝ дете. Защо се е стигнало до тази ситуация в изборната нощ?

Всички свидетели са категорични – причините са преумората, стреса, липсата на достатъчно въздух в помещението, в което са чакали. Припадналата жена е била дехидратирана, най-вероятно е изкарала целия ден гладна, подозират свидетелите.

Добре, как е възможно това, ще попитат мнозина. Тук отваряме една скоба, за да кажем нещо, което вероятно ще ви изненада. Осигуряването на храна, на вода и на всичко останало, което е нормално за работата на един участник в секционна комисия, се оказва работа на партията, която го е излъчила. Дългият работен ден на изборите започна за повечето в 5:30 като тези, които че чакат в РИК за предаване на протоколите, за заети до 2-3 часа. Оказва се, някои партии се грижат добре за хората си, други... Други ги оставят да се оправят кой както може.

„На мястото трябва да има лекари да дежурят, да има бърза помощ... Ние работим, за да бъдат избрани нашите депутати, да бъдат представени нашите партии... А от тяхна страна – пълно бездействие за хората“, това разказа Здравко, който асистира за спасяването на припадналата жена. „Видях я как краката ѝ се свличат под седалката, настана паника, всеки вика „Лекар! Лекар!“, лекар няма... Тя посиня, направо почерня... Доктора каза „Глътнала си е езика“, аз казвам: „Знам“, но не зная какво да направя. Успях само да ѝ хвана главата“, разказва Здравко. С общи усилия той и Албена успяват да отворят устата на припадналата, да поставят в положение да повърне насъбрана слюнка и да възстановят дишането.

Две седмици след това по ръцете им има още белези от ухапванията на изгубилата съзнание жена. „Благодарение на Господ, тя живее втори живот“, каза спасителят по неволя.

Тук отваряме втора скоба за да уточним още нещо. Целият стрес, целият ужас на изборната нощ, се понася от два типа хора. Едните са активни представители на партиите си, хора с ясна и категорична гражданска позиция, които чувстват участието в избирателните комисии като свой обществен дълг. Другата група са хора, които просто имат нужда от парите, които ще им се платят, колкото и да са малко.

Нека уточним: Заплащането на председател на СИК е 66 лева, на заместник-председател и секретар – 60 лева, на редови член – 54 лева. За всеки, който остане след края на изборния ден за да чака приемането на протоколите се дават 15 – 20 лева допълнително.

Дали това заплащане е достойно – всеки да прецени за себе си. Само не забравяйте да прибавите към изчисленията и огромната отговорност, която носят участниците в изборния процес. Всички 7-8 свидетеля на случката в ДКС във Варна в изборната нощ, с които разговаряхме, са силно раздвоени дали някога отново ще участват в избори. А всички те са отишли в секционните комисии не заради парите...

Защо се получава така, че участието в секционна комисия се оказва опасно за живота? Кой е виновен за унизителните условия, в които са поставени те в нощта на предаването на протоколите? Може ли да се направи по-добра система и какви са техните идеи за това? Нарушават ли се правата им и заобикаля ли се закона при провеждането на избори? Мненията по тези въпрос, които дадоха участниците в комисиите в последния евровот във Варна, са важни и конструктивни. Затова и техните разкази ще публикуваме в отделна статия.

Очаквайте продължение!Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама