"Сега": ГЕРБ - Варна спешно заобича "Натура 2000" насред протестите

14.07.2020 / 09:34 2

Автор Диан Иванов, Сега

Новата политическа ситуация в страната доведе до комични сюжети във варненския общински съвет. Мнозинството на ГЕРБ замени летаргията със силна политическа активност, включително медийна, а в опит да не бъде дразнена допълнително обществеността партията спря свое предложение на вчерашната сесия. Варна е също част от националните протести - всяка вечер в града се провеждат многочислени демонстрации, което принуждава местните представители на управляващата формация спешно да преосмислят досегашното си поведение.

Предложението, от което партията се отказа, касае безвъзмездно прехвърляне за управление на 47 крайморски декара в полза на сдружение "Еко парк Галата". Става дума за бивш терен на военните край едноименния нос, а сдружението иска да го облагородява, изграждайки парк. На 9 юли кметът Иван Портних поиска съветниците да разгледат предложението. Но сдружението

се оказа регистрирано няколко дни преди

внасянето на казуса сега в съвета. Идеята е депозирана още през февруари в общинското деловодство от името на фирмата "Евроатракция", но впоследствие вносителят казва, че за подател на намерението трябва да се счита сдружението. "Не е подходящо вносител да бъде частен собственик и поради тази причина е променен статута му в обществена организация, в която всеки може да участва. По така зададените обстоятелства - тя да бъде публично финансирана директно от Европа", се твърди в разпространените от сдружението мотиви за промяната. Но всички това събуди недоверие сред доста хора. Появи се недоволство в социалните мрежи, стартира подготовка за протест конкретно по казуса. В резултат ден преди сесията ГЕРБ - Варна декларира, че няма да разглежда въпроса. Причината: имотът бил в "Натура 2000" и обществеността трябвало да бъде повече информирана. Така съветниците бламираха кмета си, който им е началник по партийна линия в качеството си на лидер на местната структура. Възможно е и той самият да се е бламирал чрез тях. А причината партията да е

тъй силно загрижена за "Натура 2000" и гражданската информираност

е една - страхът да не се увеличи и без това голямото гражданско недоволство.

На самата сесия пък кметът и съветници на ГЕРБ държаха остри речи срещу местната опозиция. Мишената бе основно "Демократична България" (ДБ), която се обяви против проекта в "Галата", а и е доста шумна по други въпроси. Речите бяха изненадващи на фона факта, че ГЕРБ - Варна много-много не се вълнува от щенията на опозицията. Досега разни опозиционни активности (свикване на извънредни сесии и т.н.) бяха подминаване с аристократично пренебрежение - все едно не съществуват. А вчера не само бяха произведени остри слова, но и те бяха усърдно разпространени от пресцентровете на общината и ГЕРБ. Речта на Портних дори бе качена на общинския сайт, което не бе проява на добър вкус (все едно сайтът на Народното събрание да бъде ползван за целите на борбите на Цвета Караянчева срещу Корнелия Нинова). Такова

"медийно отваряне" на партията досега не се е случвало.

Но още по-интересно бе, че в една от речите съветничката от ГЕРБ Марица Гърдева нападна ДБ за действия през 2003 г. на един от председателите й. Тя заяви: "Лидерът на „Да, България“ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан Начев, са продали съществуващите тогава сгради на Алея Първа (калните бани, къпалните) - на ТИМ". И още: "Нека има памет за свършеното през годините назад, защото хората, особено младите, е важно да знаят кой, кога и какво е вършил, за да са наясно кой каква отговорност носи, включително и политическа“ (цитатите са от партийния пресцентър). Любопитният момент от критичното слово спрямо сделката е, че самата Гърдева е дългогодишен служител на визираната от нея бизнес група.

НА РЪБА

Сесията бе свикана на ръба на допустимия срок. Предишната сбирка се състоя на 16 април, а според закона за местното самоуправление един общински съвет се разпуска, ако не заседава 3 месеца. Други местни парламенти проведоха по 3-4 сесии от март насам, тоест не на коронавируса се дължи варненската летаргия. Причината е омаловажаването на органа.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
yana great (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2289 | Одобрение: 579
Като видяха дебелата сопа се разбудиха от летаргията.Всички сте за затвора,начело с Потника.
1
0
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30289 | Одобрение: 6064
Както и вчера писах, имаха 10 години ГЕРБ да потърсят отговорност, а те не са го направили. Не само това - ами продължават същите корупционни схеми и практики и да си раздват общински имопти на безценица.  Така ,че да не се правят на невинни. Щом са си мълчали 10 годоно - значи и те са участвали в това и са виновни. Има едно котило там, което трябва да бъде изхвърлено! Тази община е толкова прогнила, че няма друга такава. Добре ,че сега малко влязоха някаква опозиция, че друго ако не - поне чуваме какви безобразия  подготвят. 
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама