Сградите на Варна: Улиците „Македония“ и "Братя Миладинови" били близнаци - пътиша към Морската

10.03.2014 / 09:30 1

Двете улици - „Македония“ и „Братя Миладинови“, са близнаци. И двете водят началото си от 1888 г., когато получават имената си и до днес не са ги променяли. И двете започват от бул. ”Приморски“ и завършват при ул. ”Отец Паисий”. Изграждането им започва от началото на ХХ в., когато с княжески указ е приет генералният план за V участък (квартал), в който се намират двете улици. По-атрактивна е източната им част между бул. ”Княз Борис І” и Морската градина, където са съсредоточени много архитектурни паметници.
На ул. „Македония“ 14 е къщата на търговеца Щерю Щерев, построена през 1909 г. от арх. Ставри Ставридис в стил сецесион.
 
Сградата е проектирана на ъгъла с ул. „Ст. Караджа“, в пълна симетрия в партер, етаж и тавански етаж. Фасадите са разчленени от хоризонтално фугирани пиластри, които завършват на атиката със стълбове. На скосената фасада е изграден правоъгълен еркер, носен от масивни заоблени конзоли и балкон с метален парапет. Ъгълът завършва с таванска надстройка и висок заоблен фронтон, в който е вписана засводената балконска врата. Симетрично на двете фасади са поставени балкони с плътен, висок, декориран парапет. Силуетът на сградата е раздвижен с капандури с полуобъл фронтон. Прозоречните полета и фризът са украсени с геометрични орнаменти. Главният корниз е изявен, профилиран, прекъснат от пиластрите. Сградата въздейства с разчупения силует и богатата сецесионова украса.
 
Малко по-нагоре на ул. „Македония“ № 20 и 22 е двойната къща на арх. Димитър Раделия и сем. Сокерови. Тя е паметник на архитектурата, но арх. Д. Раделия е от старите варненски архитекти, оставил голямо архитектурно наследство.

Някои от неговите проекти са къщата на А. Атанасов на ул. „Охрид“ 15, на Д. Радев на „Княз Борис І“ 23, на Иван Флори на „Преслав“ 14, на Юсеин Беширов на „Преслав“ 9, на Кочо Лефтеров на „Войнишка“ 2 (разрушена), на Ив. Гюлмезов на „8-и приморски полк“ 4 (разрушена), на Атина Георгиева на „Шипка“ 24, магазини и къщи на д-р В. Пападопуло на „Цариброд“ 2, четирите хали на Варна, едната от които е запазена на „Д-р Пюскюлиев“ 1, фабрики, преустройства и др.
 
Истинското име на арх. Раделия е Дамазо Демоскадо Раделия. Той е италианец, роден в Истанбул през 1855 г. Завършва архитектура в Торино, Италия. Във Варна идва през 1907 г. и до смъртта си остава тук. Приема името Димитър и се смята за варненец. Работи като архитект в Техническото отделение и на частна практика. Бил е главен архитект на града. Умира във Варна през 1925 г. Има брат Емилио, който също е архитект и има няколко проекта във Варна.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама