Шаранът става 10 лева за Никулден, румънци масово изкупуват рибата ни

25.11.2014 / 07:39 5

Шаранът за Никулден ще върви по 6 лева за килограм в магазина, съобщава „Стандарт". Това означава, че рибата за празничната трапезата ще ни излезе поне десетачка. В рибарниците на Благоевград шаранът ще се продава по 4,50 лв. за килограм на едро и 5,50 на дребно.
„Принудени сме да не пипаме цената. Защото потреблението е свито. Хората нямат пари. Дори търговци на жива риба в София фалираха през последната година. Затова целта ни е да продаваме евтино, за да реализираме част от продукцията си на пазара“, твърдят благоевградските рибовъди Лидия и Никола Николови. Остане ли им шаран, то той ще загуби близо 20% от теглото си през зимата. Толстолобът дори ще е по-евтин на едро. 

Миналата година се продаваше за 3,00 лева за килограм, а сега е само 2,50 лева за килограм. На дребно ще струва 3,50 лева за килограм. Тази година в Благоевград на промоция ще се предлага бял амур. Рибата от семейство шаранови е с повече месо и по-малко кости от шарана. На едро цената на белия амур ще е 4 лева за килограм, а на дребно - 5 лева за килограм. От водоема до тигана пък шаранът поскъпва с над 2 лева. 

„В последните 3 години румънци масово изкупуват шараните ни, там хапват 10 пъти повече от българите - по 50 килограма на година“, твърди Лидия Николова. Рибовъдите призовават преди Никулден компетентните органи да инспектират каква риба се продава на хората. Защото някои преработватели на океанска и морска риба дават отпадъците за храна на сладководната риба. Хранят я дори с остатъци от скариди и шаранът придобива розов оттенък. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
bosh (преди 6 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Този дето е писал заглавието и статията, явно има леки проблеми с централния мозък - едната му половина не си говори с другата. Иначе 10 лв за кило от тази долнопробна риба е повече от смешно. 6 лв също е твърде висока.
1
3
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Той ще ми приседне тоз шаран!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама